De ce tinerii sunt consumatori de droguri

DE CE TINERII SUNT CEI MAI MULŢI CONSUMATORI DE DROGURI ?

Ca să poţi răspunde trebuie să pătrunzi în lumea lor sau să-ţi aminteşti ce valori guvernează tinereţea: nevoia de integrare într-un grup de prieteni care îi exclude pe toţi cei care sunt "prea normali". Urmează acţiunile de a ieşi în evidenţă, de a atrage atenţia asupra lui. Va începe prin consumul excesiv de alcool iar apoi va trece uşor la droguri. Sub deviza "Trăieşte-ţi clipa", foarte mediatizată dealtfel, nu se va găndi prea des la consecinţe. Drogurile sunt periculoase din două motive: dependenţa fizică - organismul se obişnuieşte cu drogul respectiv, iar cănd administrarea este oprită apar reacţiile adverse: halucinaţii, dureri musculare, agitaţie, insomnii. Dependenţa psihică este cea mai periculoasă pentru că se mulează pe o personalitate dependentă caracterizată printr-o voinţă slabă.
Dacă în cazul dependenţei fizice se încearcă să se facă ceva, în ceea ce priveşte dependenţa psihică intervenţia societăţii este minimă.
SZOCS AURORA - psiholog Spitalul de Psihiatrie"Schitu-Greci" (judeţul Olt) şi psiholog şcolar - Colegiul Naţional"Radu Greceanu" (Slatina).

 
Spitalul"Obregia" - Secţia TOXICOMANI

La nr. 10-12 din Şoseaua Berceni găseşti Centrul Pilot pentru Toxicomani - secţia 16 din cadrul Spitalului "Alexandru Obregia". Cum faci stănga, vei da peste o cuşcă cu garduri de 3 metri. Aici este singurul centru pentru dezintoxicare droguri din Bucureşti şi al doilea din ţară. Are o capacitate de 25 de locuri: 16 pentru băieţi şi 9 pentru fete - ocupate tot timpul. La începutul anului 2001 era o listă de aşteptare cu 106 persoane.

în patru luni de zile 350 de pacienţi au trecut prin paturile acestui centru. Cei care vin aici sunt internaţi pe o perioadă de 3 săptămăni. în acest timp se presupune că dependenţa fizică ar trece. Cei care vor să scape cu adevărat de blestemul drogurilor pot alege o post-cură de 6 luni la Spitalul"Bălăceanca" unde vor vor fi trataţi de dependenţa psihică.
Peste 50% se întorc în acest centru în limita legală de două internări gratuite pe an. Doar 10% se vindecă cu adevărat.

Restul de 40% se vindecă acasă sau se reîntorc la consumul de droguri. 90% dintre cei care se întorc spun :"anturajul, domnule doctor". Numai 1 din 3 vine singur la acest centru. Restul vin în urma şantajului părinţilor că vor fi daţi afară din casă. Cuvintele"recuperare" şi"vindecare" sunt extrem de rar folosite în acest loc. Din 25 de pacienţi, cel puţin 3 sunt studenţi. Cei care vin aici sunt cu vărste cuprinse între 16 şi 25 de ani, din toate categoriile sociale. Toţi sunt dependenţi de heroină."Tentative de a aduce droguri în aceste locuri, există" - după cum afirmă dr. Lucian Vasilescu.

O seringă cu heroină a fost găsită într-un croissant sigilat adus în pachetul cu măncare."Se fac teste pe urină periodic. Cel care este găsit pozitiv merge acasă !" Chiar dacă dealerii dau tărcoale pe la gardul spitalului, pacienţii nu au bani, lucruri de valoare şi nici celulare."Mă îndoiesc ca cineva, pentru o bluză de pijama, să rişte 10 ani de puşcărie..." - a explicat d-l doctor posibilitatea introducerii drogurilor în aceste loc. De aceea nu există vizite la pacienţi, ci doar dreptul de a primi pachet.
Soluţia pentru miile de consumatori din Bucureşti nu este mărirea numărului de paturi de la"Obregia", ci mai multe secţii de dezintoxicare cu pacienţi puţini, ţinuţi sub maximă supraveghere.