Amfetaminele (Sulph, Whizz, Speed, Billy, Phets). Ce sunt metamfetaminele ?

Amfetaminele (Sulph, Whizz, Speed, Billy, Phets)
Ce sunt metamfetaminele ?

Sunt un drog cu un imens potenţial de violenţă care se mai numeşte şi ‘’viteză’’ sau ‘’sticlă’’, este un stimulent al sistemului nervos central din familia amfetamine. Ca şi cocaina, este un puternic stimulant care produce o stare alertă, dar şi o seerie de reacţii adverse, dar are un efect mai de durată decât cocaina.
Descoperită de un chimist japonez în 1919, metamfetamina a fost folosită în timpul celui de al doilea război mondial pentru a menţine treye trupele şi pentru a energiza muncitorii din fabrici. În zilele noastre este prescris cu grijă, pentru tratamentul anumitor boli, fiind un medicament legal în ţara noastră.
Acest medicament este consumat ca drog mai ales sub formă de pulbere, inhalată pe nas sau injectată în diluţie apoasă..
Consumatorii de amfetamine dobândesc comportamente agresive şi devin psihotici, pierd mult în greutate, pînă la caşexie (piele şi os).

Cum se consumă

Metamfetaminele pot fi înghiţite, aspirate pe nas, fumate sau injectate.
Fumatul şi injectarea sunt cele mai rapide căi de penetrare a drogului în creier. Astfel consumatorii ating starea dorită foarte repede şi foarte intens, dorind cu ardoare apoi, când efectele diminuează, redobândirea acelei stări.

Cum te afectează ?

La doze mici metamfetamina îl face pe consumator să se simtă mai energic, mai rapid, mai încrezător, mai puternic. Odată cu timpul aceste efecte scad şi este nevoie de mărirea dozei pentru a obţine efectele euforice dorite. Ei devin agitaţi şi imprevizibili, pot fi un moment calmi şi prietenoşi, ca apoi să devină furioşi şi ameninţători.Unii capătă obiceiul de a face gesturi repetitive, fără rost, cum ar fi montarea şi demontarea unor obiecte sau pigulirea unor bubiţe imaginare.După cîteva zile în care dorm şi mănâncă foarte puţin, devin prea obosiţi şi nemaiavând drog, întră în criza de sevraj, cu agitaţie, depresie, dorinţă intensă de drog, urmate apoi de o stare de letargie, si somn adânc şi îndelungat.
Depresia revine oricum după trezire, şi ţine câteva zile, timp în care riscul de suicid este mare.
Dacă consumul este mare şi prelungit, consumatorul poate dezvolta o psihoză cu un comportament paranoid, aude voci, are iluzii ciudate, de exemplu crede că oamenii vorbesc despre el sau este urmărit de cineva. Metamfetaminele induc panică şi stare psihotică acută, ceea ce este foarte periculos, căci pot rezulta fapte de o violenţă extremă.
Starea psihotică persistă uneori zile întregi după ultima doză, există multe rapoarte despre stabilizarea psihozei, consumatorul rămânând paranoid, apatic, şi social inactiv timp de săptămâni, uneori ani de zile. În acest caz psihiatrii spun că probabil drogul a activat o maladie mentală preexistentă.

Pericolele şi consecinţele consumului de metamfetamine.
- insomnie
- piederea poftei de mâncare
- greţuri, vomă, diaree
- ceşterea temperaturii
- infecţii şi ulceraţii ale pielii care rezultă din sgâncilirea bubiţelor imaginare
- stare paranoică
- depresie
- iritabilitate
- anxietate, teamă nejustificată
- creşterea tensiunii arteriale determinată de constricţia vaselor sanguine, care poate determina dureri de cap, dureri de piept, ritm cardiac neregulat, accidente cerebrale
- vătămarea ireversibilă a celulelor creierului cauzată de distrugerea micilor vase care irigă creierul.
- la femeile însărcinate determină naşteri premature, dezlipirea placenteişi naşterea unor copii subponderali
- cu posibile probleme neuropsihiatrice, fără poftă de mâncare, letargici.
- la consumatorii care se injectează pot apărea boli ca SIDA, Hepatita C, infecţii la locul de injectare sau infecţii ale peretelui şi valvelor inimii(miocardite şi endocardite) .

Comparaţii între metamfetamine şi cocaină :

Metamfetaminele sunt în general mai ieftine şi mai uşor de procurat( Atenţie farmacişti ! ) şi pentru că metabolismul lor se face mai încet, efectele durează de aproximativ 10 ori mai mult. Efectele restante durează o săptămînă sau două, în timp ce la cocaină durează cam 72 de ore iar efectele paranoice la cocaină durează 72 de ore în timp ce la amfetamine durează zile întregi, uneori mai mult de două săptămâni aşa cum am arătat mai sus.
Starea de depresie şi simptomele de sevraj sunt mai severe şi mai prelungite decât la consumul de cocaină.