MARIJUANA. Ce este Marijuana?

Ce este Marijuana?

Este cel mai frecvent drog ilicit utilizat în lume şi mult mai periculos decît crede majoritatea urilizatorilor de droguri. Periculozitatea lui şi faptul că a crescut numărul utilizatorilor şi a scăzut vîrsta la care se începe consumul este un semnal important de alarmă.
Marijuana se produce din planta numită Canabis Sativa care a fost cultivată pentru proprietăţile ei psihoactive cu mai mult de 2000 de ani în urmă.
Canabisul conţine mai mult de 400 de substanţe, dar principalul stimulant al creierului este substanţa THC ( delta 9-tetratahydrocannabinol ). Puterea de acţiune a drogului este determinată de concentraţia de THC care variază în funcţie de mai mulţi factori ca soiul plantei, climat, sol, timpul de recoltare.
Culturile actuale au ajuns să producă cînepă cu un procent de 4-7 ori mai mare de THC decât aveau culturile din anii ’75, iar concentraţia din haşiş, o răşină extrasă din florile plantei, este de 5-10 ori mai mare ca cea din cînepa crudă.

Cum se utilizează ?

Marijuana, ca şi alte produse extrase din cannabis, se fumează cel mai frecvent sub formă de ţigări, mai rar în pipă.
Unii folosesc ţigările obişnuite pe care le golesc de tutun şi le umplu cu marijuana, adăugând uneori şi alte droguri îi care cresc efectele halucinogene
Marijuana se mai administrează şi în ceaiuri, sau în ca amestec în prăjituri sau alte dulciuri.

Cum te afectează ?

Marijuana este un halucinogen mediu care are efectele antidepresive şi dezinhibitoare ca şi alcoolul. Reacţiile consumatorului sunt înfluienţate puternic de aşteptările sale şi de experienţele trecute, unii care au încercat drogul pentru prima oară nu au simţit nimic deosebit.
Efectele fumatului se resimt în general după câteva minute, iar efectul maxim apare cam la 10-30 de minute. Acestea includ următoarele simptome: uscăciunea gurii şi a gâtului, accelerarea ritmului cardiac, scad coordonarea şi echilibrul, prelungeşte timpul de reacţie, şi diminuează memoria recentă. Produce o stare de bine, înoţită de relaxare şi visare, provocând iluzii consumatorilor mai uşor sugestivi, şi modifică percepţiile, de aceea este periculos să se conducă maşina, motocicleta sau bicicleta, sau să se muncească cu utilaje şi maşini în această stare. Dozele mai puternice produc reacţii mai intense, alterînd puternic percepţiile, provoacă crize de paranoia sau halucinaţii.
Efectele de moment ale marijuanei dispar după două sau trei ore. Numai că drogul se acumulează în ţesuturile grase, THC fiind o substanţă liposolubilă şi se depozitează în ficat, plămîni, creier, testicule, şi alte organe. După două zile de la consumul de Marijuana se mai găseşte încă în urină ¼ din cantitate totală de THC inhalat. Persistă în urină pînă la trei zile, iar în sînge de la două la patru săptămîni.

Efectele asupra minţii

Consumul de Marijuana scade capacitatea de a învăţa.

Cecetările demonstrează clar că marijuana scade capacitatea creierului de a acumula şi memora informaţii. Un studiu efectuat într-un liceu din America în 1995 a demonstrat că incapacitatea de conccentrare, şi de analiză şi sinteză a persistat şi la 24 de ore după ultima priză.
Studii mai recente efectuate pe loturi de adulţi care nu sunt consumatori şi adulţi consumatori de marijuana demonstrează că adulţii consumatori au probleme cu memorarea pe termen scurt, atît la matematică cât şi la folosira cuvintelor scrise sau vorbite. Rezultatele finale ale studiului arată clar că marijuana poate provoca pierderi ireversibile ale capacităţilor intelectuale. Studii efectuate pe animale au arătat că drogul provoacă modificări ireversibile ale zonelor din creier care sunt responsabile de memorie şi capacitatea de învăţare.

Impactul asupra corpului

Consumatorul cronic de marijuana este expus la răceli frecvente, pneumonii, bronşite, emfizem pulmonar şi astmă bronşic, iar cu timpul, datorită deteriorării plămînilor şi căilor respiratorii, creşte riscul de cancer. Acest risc, determinat de substanţele chimice toxice din cannabis, este de 5 ori mai mare la fumătorii de marijuana decît la fumătorii de tabac. Acest drog, scade şi starea de imunitate a organismului, adică puterea de a lupta cu bolile şi infecţiile.
Marijuana influienţează şi sistemul endocrin, adică secreţia hormonilor, poate provoca întîrzierea pubertăţii şi reduce prducerea de spermă la tineri, iar la femei tulburări de ciclu şi inhibă ovulaţia. Copii născuţi din mame consumatoare de drog au o greutatea şi dimensiunile mai reduse decât normal, fiind mai predispuşi la îmbolnăviri. Studii recente arată că deyvoltarea acestor copii este mai întârziată.

Marijuana ca medicament

Legislaţia noastră ca şi a multor alt ţări din lume, interzice folosirea marijuanei ca medicament. Unii consumatori au afirmat că acest drog i-a ajutat să scape de dureri.determinate de cancer, glaucom, sau alte boli, însă interdicţia s-a menţinut pentru că nu sunt dovezi că marijuana ar prezenta avantaje faţă de medicamentele folosite acum în acest scop.

Marijuana şi adolescenţii

Deşi consumul de marijuana este primejdios la orice vârstă, tinerii sunt mai afectaţi, căci pentru ei impactul produs asupra învăţării este major şi pentru că determină ratarea relaţiilor interpersonale vitale şi alegerea unui stil de viaţă potrivit pentru dezvoltarea lor ca oameni. Marijuana inhibă maturizarea.
Acest drog este considerat ca şi alcoolul o ’’poartă de intrare’’ pentru alte droguri şi mai puternice. Studiile arată că studenţii care fumează marijuana riscul de a consuma cocaină este de 85 de ori mai mare decît la colegii neconsumatori.
Marijuana este periculoasă pentru tineri nu numai ca poartă de intrare pentru alte droguri ci prin însăţi efectele sale asupra sănătăţii fizice şi psihice. Astfel tinerii sunt mai des victimele accidentelor de automobil produse de impactul marijuani asupra judecăţii şi simţurilor. Sexul ocazional, determinat de afectarea judecăţii sau a efectului dezinhibitor al marijuanei îi face pe tineri vulnerabili nu numai la posibilitaea de a avea un copil nedorit şi cu probleme de sănătate, dar şi la riscul unor boli mortale transmise sexual, ca SIDA sau hepatita C.

Pericolele consumului de Marijuana

  1. modifică percepţiile şi simţurile
  2. scade memoria recntă

- pierderea puteriide concentrare şi d coordonare
- influienează negativ raţionamentele, judecata
- creşte riscul de accidente
- pierderea motivaţiei
- scade inhibiţiile normale
- creşte riscul de infecţie HIV, şi alte boli cu transmisie sexuală
- creşte frecvenţa bătăilor inimii
- anxietate, atacuri de panică, comportament paranoic
- halucinaţii
- afectează sistemului respirator, de reproducere şi imunitar
- creşte riscul de cancer
- dependenţă psihică