Hipoglicemie (zaharul scazut in sange)

Hipoglicemia înseamnă nivelul scăzut al concentraţiei zahărului în sânge

Semne şi simptome:

-transpiraţii
-tremor (tremur, tremurare)
-tahicardie (accelerare anormală a bătăilor inimii)
-anxietate
-senzaţie de foame
-slăbiciune
-picioare şi mâini amorţite
-piele palidă şi umedă
-oboseală
-ameţeli
-dificultate de concentrare
-confuzie
-vedere înceţosată
-coma cu deces

Hipoglicemia este cel mai adesea provocată de alimente din dietele stricte, de stres, de dulciuri concentrate care stimuleaza pancresul sa descarce o cantitate crescuta de insulina (hormon hipoglicemiant), de anumite stări: vărsături, diaree. Ea afecteaza cel mai frecvent femeile între 25-35 de ani, dar pot fi afectaîi, mai rar, şi bărbaţii.

Rolul pancreasului în cazul hipoglicemiei şi hiperglicemiei

Pancreasul este o glandă situată chiar în spatele stomacului, de forma unei banane.„Un pancreas sănătos realizează cu măiestrie un permanent echilibru, reuşind să menţină constant nivelul glucozei în sânge. Această glandă secretă cantitatea necesară de insulină în funcţie de creşterile sau scăderile glicemiei din timpul zilei“. Insulina, un hormon, este secretată de celulele beta pancreatice.
Când celulele beta nu mai produc insulină, concentraţia de glucoză din sânge creşte, cauzând hiperglicemia. Opusul acestui fenomen, scăderea concentraţiei de glucoză din sânge, poartă numele de hipoglicemie. Alături de pancreas, şi ficatul contribuie la echilibrarea glicemiei: excesul de glucoză este stocat sub forma unei substanţe numite glicogen. La comanda pancreasului, ficatul transformă glicogenul din nou în glucoză, pentru a fi folosită de organism.

Hipoglicemia nu este gravă, însă ea poate deveni deranjantă deoarece poate aparea în orice moment al zilei. Poate fi însă îmbunătăţită şi adusă la normal printr-un regim alimentar adecvat cât şi printr-un consult la medicul dumneavoastră.

Este important ca cei care suferă de hipoglicemie să mănânce mese mici, la ore regulate în timpul zilei. De asemenea, acestia trebuie să evite anumite alimente.

Alimente care trebuiesc evitate de cei care au hipoglicemie:
alimentele interzise sunt acelea care conţin:
-carbohidratii simpli (pâinea albă, orez, paste şi alte produse coapte precum prăjiturile). Optaţi pentru produse cu cereale integrale.
-zaharurile concentrate (zahărul).

cum toate produsele conţin zahăr, căutaţi acele produse cu conţinut de zaharuri naturale din fructe pentru a stabiliza cantitatea de zahăr din sânge: pere, prune etc.
-grasimile (evită toate alimentele care au o cantitate mare de grăsime: carnea de porc, carnea roşiee; evită laptele, brânzeturile, iaurturile grase). Sursa de proteină poate fi luată din carnea fără pieliţă de pui, curcan etc.