Suntem tot mai grasi. Obezitatea la romani

Numarul persoanelor supraponderale a ajuns, la nivel mondial, la un miliard, iar 300 de milioane dintre acestea sufera de obezitate. Releva Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). In acest timp, 800 de milioane de persoane sunt malnutrite.

In Statele Unite, 60 de milioane de oameni (30% din populatia adulta) sufera de obezitate, iar, potrivit American Medical Association, numarul tinerilor intre 6 si 19 ani care au astfel de probleme a crescut de trei ori in intervalul 1980-2002.

Europenii iau proportii
In ceea ce priveste statele europene, pe primul loc se situeaza Marea Britanie, unde obezitatea este semnalata in cazul a 23% dintre cetateni, o proportie aproape dubla fata de cea inregistrata in Germania.
 Specialistii sunt alarmati de faptul ca, si in tarile europene care nu se confrunta vizibil cu acest flagel, procentul celor care sufera de obezitate a crescut simtitor in ultimii 10 ani.
 Spre exemplu, in 1996, in Franta erau 3,6 milioane de persoane obeze, iar astazi, numarul lor a ajuns la 5,9 milioane. Per total, concluzioneaza expertii, 45% din populatia Uniunii Europene are o greutate peste media normala, iar surplusul de kilograme incepe sa se faca simtit tot mai des si in randul copiilor.

Potrivit Comitetului International pentru Obezitate, la nivelul blocului comunitar, 3 milioane de adolescenti sufera de obezitate, iar acestora li se adauga anual alti 500.000.
La randul lor, autoritatile medicale din Portugalia sunt ingrijorate de numarul in crestere al tinerilor care cantaresc mult peste limita normala si atrag atentia ca, daca nu se vor lua masuri concrete, 50% din adolescenti vor fi obezi in 2050.

In acest timp, in China, Japonia si in anumite tari africane, proportia celor care sufera de obezitate este situata sub 5%, dar ajunge la 75% in zonele urbane din Samoa (insula din Oceanul Pacific).

Potrivit OMS, nici tarile in curs de dezvoltare nu sunt imune in fata acestei probleme. De pilda, numarul copiilor obezi din Thailanda a crescut cu 3% in doar doi ani. Lacomia ne omoara Medicii avertizeaza ca atat timp cat oamenii vor consuma foarte multe mancaruri grase, sarate sau dulci si vor avea o viata sedentara, acest flagel nu va putea fi combatut.

Problemele de greutate reprezinta un factor favorizant in evolutia multor boli cronice, printre care diabetul de tip 2, arterioscleroza, diverse forme de cancer si predispun la hipertensiune arteriala si accidente vasculare.
De altfel, 90% dintre cei care sufera de diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi. Standardul international pentru determinarea obezitatii este indicele de masa corporala (raportul dintre greutate si inaltime, aceasta din urma ridicata la patrat).

O persoana este considerata supraponderala daca indicele depaseste valoarea 25 si obeza daca valoarea este mai mare de 30.

GREU LA CANTAR
50% dintre romani stau rau cu greutatea

Aproximativ 30% din populatia adulta a Romaniei sufera de obezitate, in timp ce 20% este supraponderala, sustin estimarile specialistilor in nutritie.

 Anul trecut, numarul celor cu kilograme in plus a crescut cu aproape 56.000, cu 6.000 mai mult decat in 2004, potrivit datelor Centrului de Calcul si Statistica Sanitara din cadrul Ministerului Sanatatii Publice.

Alimentatia proasta, stresul si sedentarismul sunt principalele cauze ale cresterii numarului de obezi in Romania.