Intolerala la lactoza. Despre lactoza

Ce este intoleranţa la lactoză

Nu a trecut mai mult de o oră de când ţi-ai terminat de savurat îngheţata sau brânza preferată. Îţi simţi stomacul încordat şi eşti balonat. Îţi cauţi din nou medicamentul pe care ai început să-l ţii mereu la îndemână şi care îţi ameliorează starea. Acum te întrebi: De ce este stomacul meu atât de sensibil?

Dacă după ce bei lapte sau consumi lactate te balonezi şi ai crampe, senzaţie de greaţă sau diaree, s-ar putea să suferi de intoleranţă la lactoză, o reacţie la produsele lactate frecvent întâlnită. Potrivit Institutului Naţional de Diabet şi de Boli Digestive şi Renale (SUA), „între 30 şi 50 de milioane de americani sunt intoleranţi la lactoză“. În cartea The Sensitive Gut, publicată de Facultatea de Medicină a Universităţii Harvard, se spunea că „aproape 70 la sută din populaţia lumii are, într-un fel sau altul, probleme din cauza lactozei“.

Aşadar, ce este intoleranţa la lactoză?

Lactoza este o glucidă ce se găseşte în lapte. Intestinul subţire produce o enzimă numită lactază. Rolul ei e de a descompune lactoza în două glucide simple, numite glucoză şi galactoză. Numai aşa glucoza poate fi absorbită în fluxul sanguin. Dacă nu există suficientă lactază, lactoza nedescompusă ajunge în intestinul gros, unde începe să fermenteze, producând acizi şi gaze.

Această afecţiune numită intoleranţă la lactoză dă naştere simptomelor amintite mai înainte. În primii doi ani de viaţă, organismul produce lactază în cantităţi foarte mari.

Ulterior, concentraţiile de lactază descresc constant. Prin urmare, s-ar putea ca, în timp, mulţi să dezvolte această afecţiune fără să-şi dea seama.

E o alergie?

În urma reacţiilor pe care le-au observat după ce au consumat lactate, unii au tras concluzia că sunt alergici la lapte. Aşadar, avem de-a face cu o alergie sau cu o intoleranţă? Potrivit opiniei unor alergologi, adevăratele alergii alimentare sunt rare, afectând, în general, doar 1 sau 2% din populaţie. Proporţia este mai ridicată în rândul copiilor, dar nu depăşeşte 8%. Deşi simptomele unei alergii se aseamănă, probabil, cu cele ale intoleranţei la lactoză, există totuşi diferenţe.

Simptomele unei alergii alimentare rezultă în urma reacţiei de apărare a sistemului imunitar — prin producerea de histamină — împotriva unui produs pe care îl consumi sau îl bei. Printre simptome se numără umflarea buzelor sau a limbii, urticarie (erupţie cutanată) sau astm. Intoleranţa la lactoză nu prezintă astfel de simptome, deoarece nu este implicat sistemul imunitar. Ea are legătură cu incapacitatea organismului de a digera în mod corespunzător un aliment, fapt care provoacă unele reacţii.

Ce anume te poate ajuta să înţelegi despre ce e vorba în cazul tău? În cartea The Sensitive Gut se spune: „Adevăratele reacţii alergice . . . apar în câteva minute de la ingerarea unui aliment perceput de organism ca nociv. Simptomele care apar la mai bine de o oră indică mai degrabă o intoleranţă“.

Efectele asupra sugarilor

Dacă apar la un sugar sau la un copil mic după ce bea lapte, reacţiile de acest gen pot fi supărătoare nu numai pentru copil, ci şi pentru părinţi. Întrucât organismul copilului se poate deshidrata din cauza diareei, ar fi înţelept ca părinţii să ceară sfatul medicului pediatru. Odată stabilit diagnosticul de intoleranţă, unii medici recomandă înlocuirea laptelui cu alt produs. Urmând aceste recomandări, mulţi au simţit o ameliorare a simptomelor supărătoare.

Alergia necesită o atenţie mai mare. Unii medici recomandă un antihistaminic. Totuşi, dacă respiraţia e obstrucţionată, medicul ia măsuri suplimentare pentru a ameliora situaţia. În cazuri rare, apare anafilaxia, o afecţiune ce poate fi fatală.

Dacă sugarul începe să vomite, poate fi vorba de o afecţiune rară, numită galactozemie. Aşa cum s-a spus mai înainte, galactoza e separată din lactoză prin intermediul lactazei; totuşi, ea trebuie transformată în glucoză. Acumularea de galactoză poate cauza grave leziuni ale ficatului, deformaţii renale, retard mintal, hipoglicemie şi chiar cataractă. Prin urmare, este vital ca lactoza să fie eliminată cât mai repede posibil şi complet din alimentaţia sugarului.

Cât de gravă e intoleranţa la lactoză?

O tânără avea de mai mult timp crampe abdominale însoţite de balonări. Starea ei s-a agravat şi a fost nevoită să meargă la medic. După mai multe examene medicale, diagnosticul stabilit a fost: boală inflamatorie intestinală (BII) [Există două tipuri de BII: boala Crohn şi colita ulcerativă. Aceste afecţiuni foarte grave pot necesita înlăturarea chirurgicală a unei porţiuni din intestin. Complicaţiile BII pot fi fatale.]. Pentru a putea ţine afecţiunea sub control, i s-au prescris medicamente. Totuşi, ea a continuat să consume zilnic lactate, iar simptomele au persistat. După ce a făcut personal cercetări, tânăra şi-a dat seama că problema era, probabil, chiar alimentaţia ei. Prin urmare, a început să evite sistematic anumite alimente. În cele din urmă, a eliminat produsele lactate, iar treptat simptomele au dispărut! După mai puţin de un an, perioadă în care a făcut mai multe examene medicale, medicul i-a spus că nu avea BII, ci intoleranţă la lactoză. Vă puteţi imagina cât de uşurată s-a simţit!

Până la această dată, nu există un tratament care să ajute organismul să secrete mai multă lactază. Cu toate acestea, s-a observat că intoleranţa la lactoză nu pune în pericol viaţa. Însă ce poţi face ca să elimini simptomele?

După mai multe încercări, unii au reuşit să-şi dea seama ce cantitate de lactate pot tolera. Ţinând evidenţa consumului de lactate şi observând reacţia corpului, vei putea şi tu stabili ce cantitate de lactate poţi digera.

Unii au ales să nu mai consume deloc produse lactate. Făcând personal cercetări sau apelând la un dietetician, unii au găsit şi alte modalităţi de a-şi suplimenta cantitatea de calciu necesară organismului. De exemplu, anumite legume verzi, nucile, alunele şi unele feluri de peşte sunt bogate în calciu.

Pentru cei care nu vor să renunţe la lactate, există pe piaţă pastile sau preparate lichide care conţin lactază şi ajută intestinele să descompună lactoza. Datorită acestor produse, simptomele intoleranţei la lactoză pot fi prevenite.

În lumea de azi, îngrijirea sănătăţii e o adevărată provocare. Însă graţie cercetărilor medicale şi capacităţii organismului de a se reface, putem face faţă acestor probleme.

ŞI ACESTE PRODUSE POT CONŢINE LACTOZĂ:

▪ Pâinea şi produsele de panificaţie
▪ Prăjiturile şi fursecurile
▪ Bomboanele
▪ Fulgii de cartofi
▪ Margarina
▪ Multe medicamente eliberate pe bază de reţetă
▪ Medicamentele eliberate fără reţetă
▪ Prafuri pentru clătite, biscuiţi şi fursecuri
▪ Cerealele pentru micul dejun
▪ Sosurile de salată
▪ Mezelurile
▪ Supele