Depresia si anxietatea

Depresia este o problemă îngrijorătoare a zilelor noastre, fiind o stare patologică de tristeţe asociată cu neliniştea, descurajarea, mâhnirea, scăderea stimei de sine.

 Depresie afectează gîndurile, sentimentele, sănătatea fizică, activitatea socială, comportamentul, performanţele intelectuale, capacitatea de a face faţă vieţii de zi cu zi şi de a lua decizii.

Se apreciază că există 2 vârfuri de incidenţă maximă a depresiei şi anume la vârsta de 20-30 ani şi la 40-50 ani, femeile având un risc mai mare decât bărbaţii. De asemenea, se consideră că 10% din persoanele cu vârsta de peste 65 ani sunt depresive.

Frecvent depresia se asociază cu anxietatea, situaţie în care pacientul ajunge la disperare, desnădejde şi uneori, în mod tragic, la suicid.

Depresia este resimţită de sugarul despărţit de mama sa, încercată de copilul care îşi pierde unul din părinţi sau care se dezvoltă într-un climat lipsit de afecţiune şi înţelegere, este resimţită de adultul care eşuează vocaţional, sentimental sau financiar (sau toate cele trei deodată), de vârstnicul ce se desparte de colegii său de muncă (cu care şi-a petrecut mare parte din viaţă), de copii sau de partenerul de viaţă.

În genere, depresia este resimţită de omul supus intemperiilor vremii, incercărilor celor mai variate ale vieţii, nereuşite, dezamăgiri, frustrări, conflicte, boli, decese.

Frecvenţa sa creşte în perioadele de criză socială, economică, politică, morală.
* Trăirea sentimentului de tristeţe;
* Plâns frecvent;
* Sentimente de culpabilitate;
* Iritabilitate;
* Anxietate;
* Tensiune psihică;
* Subiectul nu se mai bucură de activităţile normale;
* Nivelul energiei psihice este redus şi orice acţiune trebuie realizată cu mare efort;
* Tendinţa de retragere din ,,lume,,;
* Pacienţii petrec mare parte din timp în fotoliu sau în pat;
* Activităţi obişnuite cum ar fi vizionarea unei emisiuni TV sau citirea unei lecturi uşoare devin plictisitoare şi dificile pentru că subiectul nu se mai poate concentra;
* Subiectul este permanent preocupat de dificultăţile la care trebuie să facă faţă, sau la cât de rău se simte;
* Somnul este dificil;
* Apetitul scade;
* Nevoile sexuale sunt mult diminuate

 Depresia si anxietatea apartin celor mai comune boli mentale. Ele sunt frecvent asociate intre ele:
50-70% din pacientii care sufera de anxietate sufera deasemeni si de depresie:
- 50% din pacientii cu depresie au si anxietate.

Se estimeaza, in general, ca 6% din populatie sufera de depresie si 2-3% sufera de anxietate.

Pot fi afectate persoane de orice varsta, dar important este ca aceste boli au un impact important asupra vietii de zi cu zi. Costul acestor boli este estimat la aproximativ 53 miliarde dolari numai in SUA. Chiar daca pacientii cu boli psihice sunt mai bine acceptati de societate, afectarea mentala ramane un stigmat cu care pacientii traiesc destul de greu.

Depresia si anxietatea - tratamente

In zilele noastre depresia si anxietatea se pot trata eficient. Desi 80-90% din pacientii cu depresie beneficiaza de tratamente cu antidepresive si anxiolitice, este necesara totusi descoperirea de noi medicamente cu un debut de actiune mai rapid, cu mai putine reactii adverse, cu un risc mai mic de recurenta a bolii la incetarea tratamentului si care sa nu creeze dependenta.

Serotonina, un neurotransmitator prezent in variate organe incluzand sistemul nervos central are un rol important in aparitia depresiei si a anxietatii.
Cunostintele actuale despre rolul serotoninei in diferite boli psihice incluzand depresia, anxietatea, sindromul obsesiv-compulsiv, atacurile de panica, fobiile sociale a evoluat mult de la descoperirea ei acum 20 de ani.

Fluvoxamina este primul inhibitor selectiv de recaptare a serotoninei descoperit.Acum sunt prescrise in mod curent medicamente din grupul SI-5HT.

Fevarin este indicat in tratamentul tulburarilor obsesiv-compulsive si in depresie. Un compus aflat in prezent in primele studii, capabil sa interfere cu cativa neurotransmitatori (norepinefrina, dopamina si serotonina) este SLV 308.

Acesta este evaluat ca si candidat la tratamentul depresiei severe, a bolii Parkinson si a atacurilor de panica.

Depresia la tineri: De ce sunt atat de deprimat?