Aloe, Ananas, Dovleac

ALOE Este o planta perena, cultivata, ornamentala si medicinala. In termeni populari i se mai spune doftor. Este originara din Africa de Sud.La romani se cultiva in sere si in locuinţe,pe holuri luminate.Este cunoscuta inca din antichitate. Ii place lumina si apa.Poseda un sistem contra evaporării.Se uda rar. Tulpina ei creste in lungime pana la 3m ,cu diametrul de 5-8 cm. Nu prezintă ramificări; frunzele sunt groase, cărnoase, suculente si fara fibre,lungi de cca. 45-60 cm; pemargini prezinta spini moi. Florile sunt de culoare roşie, cilindrice si drepte,lungi de 3-4cm. Infloreste iarna. Fructul are forma de capsula si e plin cu seminţe. Se inmulteste prin seminţe si prin butaşi, primăvara. Se cultiva in ghivece, iar când creste se muta in vase mai mari. Cam la 3-4 ani este necesara schimbarea pamantului (in amestec cu nisip).Iarna se pastreza in locuri luminoase, departe de sursele de căldura. Aloe are multiple intrebuintari in medicina umana si veterinara. Substanţele pe care le conţine se folosesc împotriva bacilului Koch si a stafilococilor; stimulează digestia si este un bun purgativ al intestinului subţire. Stimulează contracţiile vezicii biliare si ale cailor biliare, provocând golirea conţinutului lor.

Planta mai este folosita in constipaţii, indigestii, lipsa poftei de mâncare, ulcer gastric si duodenal,dureri de cap si astenie, gripa, angina, reumatism, dermatita, plăgi, arsuri s.a.Cu aceasta planta s-a încercat vindecarea cancerului (sarcomul,carcinomul) cu rezultate promitatoare. ANANAS Este originar din Brazilia, America Centrala si de Sud. Aceasta planta creste si se dezvolta bine in zonele joase si irigate. Prea multa apa dăunează, insa. Se cultiva in zonele tropicale, pentru fructe si pentru fibrele extrase din frunze. Fructul este mare, cărnos, aromat, gustos si bogat in vitamine. Este folosit in preparatele de cofetărie, compoturi, diverse băuturi răcoritoare si lichioruri, precum si in fabricarea unor medicamente. DOVLEAC Fiind originar din Turcia, ii place căldura, lumina si se multumeste cu umiditate moderata. Întrucât prefera pamant fertil, de cultiva pe terenuri unde s-a introdus mult gunoi de grajd. Având rădăcini puternice isi întinde vrejii cu multa repeziciune in jur ca sa nu fie concurat de alte plante. Dovleacul are o coaja albicioasa neteda, iar miezul de culoare gălbuie,dulce plăcut la gust. El se mananca după ce a fost fiert sau a fost copt la cuptor. Pentru animale este o hrana consistenta. Soiuri: Turceşti, de Bărăgan. I se mai spune: dovlecel, ludae, curcubeta, bostan, bostănel.