Anghinare

Aceasta planta avand denumirea latina Cynara scolymus, denumita popular si anghinar este foarte des folosita in trata- mentul bolilor de ficat, datorita continutului in cinarina,saruri de potasiu si magneziu si inulina. Medicamentele ,,anghirol” extras din anghinare este folosit cu succes de zeci de ani in toate tarile din Europa. Frunzele de anghinare au efecte sigure asupra cailor biliare,maresc secreţia biliara, favorizează funcţia rinichilor (creste diureza), diminuează formarea colesterolului. Anghinarea reduce conţinutul de zahar in sânge fiind indicata pentru bolnavi de diabet. Mărind considerabil volumul de urina este indicat ceaiul de anghinare pentru tratamentul nefritelor acute, elimina ureea si alte toxine. Acest ultim aspect foloseşte pentru tratarea urticariilor. In tratamentul bolilor digestive, anghinarea este utila pentru combaterea constipaţiei, a vărsăturilor, in colite si tratamentul hemoroizilor. Ceaiul de anghinare da rezultate f. b. si (ca adjuvant) in afecţiuni ale inimii, in special in hipertensiune, arteroscleroza si ischemie coroniana. Tratamentul cu ceai de anghinare este bine sa se facă progresiv crescând dozele de la 50 ml pana la 500 ml pe zi, pe o perioada de 20 de zile. Ceaiul se bea cu o jumătate de ora înaintea meselor principale.

Trebuie ca bolnavul sa stea apoi culcat timp de o jumătate de ora pe partea dreapta.