Prunele

Numeroase studii au demonstrat că prunele conţin glucide, acizi organici, hidraţi de carbon, vitaminele A, B, C şi minerale precum fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier.

Prunele pot fi consumate proaspete, conservate sub formă de gemuri, deshidratate sau conţinute în lichioruri.

Sunt bogate în provitamina A, dar mai sărace în vitamina C. Datorită cantităţii mari de glucide, prunele au o valoare nutritivă foarte ridicată. Potasiul întăreşte celulele nervoase, înlăturând starea de oboseală şi contribuind la menţinerea atenţiei. Consumate crude, în cure de două-trei săptămâni, contribuie la creşterea rezistenţei organismului, eliminarea toxinelor şi purificarea ficatului.

Prunele au proprietăţi antipiretice (scăderea febrei), antihelmintice (împotriva paraziţilor intestinali), depurative şi diuretice (curăţă şi detoxifică organismul), emoliente, laxative, dezintoxicante, decongestionante hepatice (normalizează volumul ficatului).

Din aceste motive, prunele sunt recomandate în special copiilor, sportivilor, bolnavilor de hepatită, astenicilor şi celor care suferă de constipaţie. Datorită proprietăţilor depurative şi diuretice, prunele pot fi folosite cu succes în tratamentul unor boli precum ateroscleroză, reumatism şi intoxicaţiile alimentare acute. Prunele stimulează digestia, diminuând inflamaţia intestinului şi crescând peristaltismul.

 

Proprietati:

- energetic
- regenerator al nervilor
- diuretic
- laxativ
- dezintoxicant

Indicatii - uz intern:

- astenie
- anemie
- surmenaj
- reumatism
- constipatie
- intoxicatie alimentara

Mod de folosire - uz intern:


- fructul: consumat dimineata si inaintea meselor
- suc: pentru o actiune mai intensa
- contra constipatiei: dimineata pe stomacul gol - prune + paine de secar