Portocale

Portocala este unul dintre cele mai bune cadouri ale naturii. Este cel mai raspandit fruct dintre citrice. Este un fruct hranitor si delicios. Exista mai multe tipuri de portocale. Ele cresc intr-un pom mereu verde, cu frunze de un verde inchis si flori parfumate.

Valoare nutritiva

Portocala este o sursa bogata in vitamine cum ar fi vitamina A, B, C, in calciu si de aceea este un fruct foarte bun pentru sanatate. Fata de alte fructe, portocala este un fruct superior in ceea ce priveste cantitatea de calciu. De asemenea aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor.

Valorile pentru 100 g de fruct:

Apa 87.6%

Proteine 0.7%

Grasimi 0.2%

Minerale 0.3%

Fibre 0.3%

Carbohidrati 10.9%

Calciu 26 mg

Fosfor 20 mg

Fier 0.3 mg

Vitamina C 30 mg

Beneficiile naturale si proprietatile curative

Portocala este un aliment care se digera repede la fel ca si amidonul. Zaharul continut de portocale este imediat absorbit in sange. Produce caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata.

Utilizarea regulata a portocalelor previne raceala obisnuita si tendintele de a sangera.

Cel care mananca portocale in mod regulat este sanatos si puternic. Portocala contribuie la longevitate. Sucul de portocale, fata de celelalte sucuri, este mult mai potrivit pentru toate varstele si exista avantajul ca poate fi dat in tratarea tuturor bolilor.

Febra

Portocala este un aliment excelent in toate tipurile de febra cand puterea digestiva a corpului este serios impiedicata. Pacientul cu febra sufera de otravirea sangelui si de lipsa salivei de pe limba si deseori distruge setea de apa precum si dorinta de a manca. Mirosul agreabil al sucului de portocale ajuta mult la trecerea acestui obstacol. Sucul de portocale este cel mai ideal lichid in febrele cum ar fi tifoida, tuberculoza si pojar. El da energie, creste fluxul de urina si mareste rezistenta corpului impotriva infectiilor, ajutand la revenirea mai rapida a pacientului.

Indigestie

Portocala este un aliment eficient in remediul indigestiei cronice. Ofera liniste organelor digestive si suplimenteaza nutritia intr-o forma de asimilare mult mai usoara. De asemenea stimuleaza fluxul sucurilor digestive prin imbunatatirea digestiei si cresterea apetitului. Creaza o stare potrivita fata de dezvoltarea bacteriilor in intestine.

Constipatie

Portocala este benefica in tratarea constipatiei. Daca mananci una sau doua portocale inainte de culcare si mai mananci din nou si dimineata este o cale excelenta de a stimula actiunea intestinelor. Influenta stimulatoare generala a sucului de portocale exercita o activitate peristalica si ajuta la prevenirea acumularii de reziduri in colon, care duc la putrefactie si auto-intoxicare.

Boli ale oaselor si dintilor

Acest fruct, fiind o excelenta sursa de calciu si vitamina C, este recomandat in bolile oaselor si a dintilor. Deobicei bolile din structura dintilor rezulta din cauza lipsei de vitamina C si calciu si acest lucru poate fi rezolvat daca se mananca o cantitate suficienta de portocale.

Boli ale copiilor

Sucul de portocale este considerat a fi un aliment excelent pentru copii care nu sunt hraniti cu lapte. Acesta previne scorbutul si rahitismul si ajuta la crestere. Acest suc mai poate fi dat, avand rezultate bune, si bebelusilor cu o varsta mai mare a caror dezvoltare normala este insatisfacatoare.

Boli ale inimii

Sucul de portocale, indulcit cu miere, este foarte bun pentru bolile de inima. De exemplu se foloseste in caz de infarct, perioada in care se recomanda numai consumarea de lichid. Consumarea de suc de portocale indulcit cu miere este un mod sigur de a furniza energie.

Expectoratie grea

Consumul de suc de portocale amestecat cu un varf de sare si o lingura de miere este un remediu eficient in cazul tuberculozei, astmului, raceala obisnuita, bronsite si alte stari de tuse asociate cu expectorare dificila. Datorita actiunii sale saline din plamani, expectorarea se va face mai usor, iar protectia impotriva unei reinfectari va fi mai mare.

Acnee

Coaja de portocala este buna in tratarea acneei si a cosurilor. Coaja zdrobita bine pe o piatra ar trebui aplicata pe zonele afectate.

Utilizari

Portocala este folosita intr-o varietate de utilizari. De obicei este servita ca desert. Se folosesc cantitati maari de portocale ca sa se produca suc natural de portocale, care este conservat. Portocalele mai sunt folosite in producerea de gem si marmelada. Esenta din coaja este folosita in industria parfumeriei.

Proprietati:

- foarte nutritiv
- aperitiv
- tonic muscular si al sistemului nervos
- antiinfectios
- racoritor
- digestiv
- diuretic
- regenerator celular
- diuretic
- laxativ

Indicatii - uz intern:

- crestere
- anemie
- astenii
- infectii diverse
- stari febrile
- intoxicatii
- anorexie

Indicatii - uz extern:


- prevenirea ridurilor (intretinerea pielii si a mucoaselor)

Mod de folosire - uz intern:

- fructul ca atare
- suc: 2,3 pahare pe zi
- sugari hraniti artificiala: 1-3 lingurite pe zi
- contra constipatiei: coaja unei portocale + 1 litru apa (fiarbere timp de o ora)
fierbere inca 20 de minute intr-o apa usor indulcita
se pun cojile la uscat si se consuma a doua zi pe stomacul gol
- tulburari gastrice: marmelada

Mod de folosire - uz extern:


- ten: aplicarea miezului timp de 15-20 de minute (tonifica, relaxeaza)