Mure

Murele au proprietati hipoglicemiante, limitand astfel productia de insulina. Consumul de mure poate preveni unele forme de cancer, precum cel de colon si de stomac, datorita fibrelor alimentare. De asemenea, acidul clorogenic, care se gaseste in aceste fructe, impiedica formarea substantelor cancerigene in organism. Consumate in stare proaspata, murele au proprietati depurative, laxative si antidiareice in acelasi timp.

De asemenea, murele sunt o sursa importanta de acid folic care intervine in functionarea sistemului nervos. Oamenii de stiinta au dovedit ca aceste fructe sunt la fel de benefice si in privinta neoplasmelor orale. In cadrul testelor de laborator, murele au redus cu 44 la suta dezvoltarea tumorilor maligne de origine bucala.

Proprietati:

- astringent
- laxativ (pe nemancate)
- depurativ
- nutritiv

Indicatii - uz intern:

- diaree
- afectiuni pulmonare
- angine

Mod de folosire - uz intern:

- fructul ca atare (sau in infuzii)
- in sirop: 4 linguri de supa pe zi (diaree la copii mici, afectiuni pulmonare)
- infuzie de frunze in gargare