Mandarinele

Mandarinul ar trebui sa fie mult mai mic sau egal in inaltime cu portocalul dulce, depinzand de varietate. Mandarinele sunt turtite, coaja este de culoare portocaliu deschis si portocaliu-rosu atunci cand sunt coapte, iar bucatile pot fi usor detasate intre ele. Semintele sunt mici si ascutite la un capat.

Informatii nutritionale:

Valorile pentru 100 g de fruct:
Apa 82.6-90.2 g
Proteine 0.61-0.215 g
Grasimi 0.05-0.32 g
Fibra 0.3-0.7 g
Calciu 25.0-46.8 mg
Fosfor 11.7-23.4 mg
Fier 0.17-0.62 mg
Caroten 0.013-0.175 mg
Riboflavin 0.014-0.041 mg
Niacin 0.199-0.38 mg
Vitamina C 13.3-54.4 mg

Cum le alegi:

- sa fie grele si fara pete maronii.

Pastrare si preparare:

- se pastreaza la temperatura camerei cateva zile, iar apoi se pun la frigider.

Sfaturi utile:

- sunt perfecte in salate de fructe si legume, insa fii atenta la samburi; le poti combina cu carnea de pasare.

Note:

  • - Esenta uleiului de mandarina si clementina, precum si tincturile si esentele lor variate, este folosita in industria parfumurilor, mai ales pentru producerea de componente florale si colonii. Ele sunt mai mult cultivate in Italia, Sicilia si Algeria.

Proprietati:

- nutritiv
- aperitiv
- tonic muscular si al sistemului nervos
- antiinfectios
- racoritor
- digestiv
- diuretic
- regenerator celular

Indicatii - uz intern:

- crestere
- anemie
- astenii
- infectii diverse
- stari febrile
- intoxicatii

Indicatii - uz extern:

- prevenirea ridurilor

Mod de folosire - uz intern:

- fructul ca atare
- suc: 2,3 pahare pe zi
- sugari hraniti artificiala: 1-3 lingurite pe zi
- tulburari gastrice: marmelada

Mod de functionare - uz extern:

- ten: aplicarea miezului timp de 15-20 de minute (tonifica, relaxeaza)