Lamaia

Lamaia are efect bactericid, antiseptic, stimuleaza leucopoeza, este tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, scade aciditatea gastrica, antiscleros, antiscorbutic, hipotensiv, tonic nervos, depurativ, antianemic, hemostatic, carminativ, remineralizant.

Este indicata in infectii, stari febrile, boli infectioase, ascita, astenie, reumatism, scorbut, ulcer gastro-duodenal, dispepsii, ateroscleroza, varice, flebite.
In uz extern, are actiune cicatrizanta, antipruriginoasa. Lamaiul, arborele mereu verde, este cultivat in China de peste 3.000 de ani si este renumit pentru proprietatile sale terapeutice. Fructul si frunzele suint folosite in tratarea diverselor afectiuni. Lamaiia, pe care o folosim cu totii in bucatarie, are doua atuuri: proprietati antibacteriene si continut ridicat de vitamina C.
  • Sucul unei lamai asigura jumatate din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Dar, acest fruct contine si vitamina B, fosfor, precum si Calciu si Fier.
  • Nutritiv lamaia contine:
    -apa: 90%
    -proteine: 1,36 miligrame
    -calciu: 25,6 miligrame
    -fier: 0,54 miligrame
    -vitamina C: 52,7 miligrame
    -energie: 27 calorii
    -fosfor: 16,2 miligrame
    -potasiu: 137,8 miligrame
     

  • Datorita continutului sau nutritiv, lamaia da forta sistemului imunitar. In timpul digestiei, produce carbonat de potasiu, o substanta cu rol in prevenirea aciditatii gastrice, iar substantele antioxidante pe care le contine ajuta la incetinirea procesului de imbatranire a celulelor. La toate acestea, se adauga actiunea antiseptica, antiinflamatorie si antipiretica (lupta impotriva febrei) a sucului. Cum vitamina C din lamaie este imediat asimilata de organism, nutritionistii recomanda consumul zilnic al pulpei fructului, pentru a creste sintetizarea hormonilor antistres.
  • Pentru a obtine rezultatele cele mai bune, trebuie sa stii sa alegi lamiia ideala. Iata citeva criterii: fructul trebuie sa fie tare si greu, coaja trebuie sa fie galben aprins si usor lucioasa, petele verzi de pe coaja indica o aciditate mai mare a sucului, coaja nu trebuie sa fie aspra, pentru ca fructul contine suc putin
     
  • Lamaia in bucatarie: indispensabila la mincarurile cu peste, albeste maioneza , da gust acrut mancarurilor, inlocuind otetul, da aroma si imbunatateste aroma altor alimente

    Proprietati - uz intern:

    - antiseptic
    - activator al globulelor albe in apararea organica
    - tonic fizic si psihic
    - diuretic
    - antiacid gastric
    - depurativ
    - antianemic

    Mod de folosire - uz extern:

    - cicatrizant
    - intepaturi de insecte
    - intretinerea pielii

    Indicatii - uz intern:

    - stari febrile, astm, gripa
    - litiaza biliara si urinara
    - ulcere de stomac, digestii anevoioase
    - varice, fragilitate capilara
    - obezitate
    - hipertensiune
    - voma
    - diaree

    Indicatii - uz extern:

    - guturai
    - furuncule, negi, herpes, degeraturi, intepaturi de insecte, seboree
    - ingrijirea pielii, prevenirea ridurilor, pistrui
    - ingrijirea mainilor si picioarelor sensibile

    Mod de folosire - uz intern:

    - vermifug: zdrobim fructul in intregime + apa + miere (2 ore) - se bea la culcare
    - contra obezitatii:
    o lamaie + ceai de musetel (lasate la macerat peste noapte) - se bea pe stomacul gol
    - enterite, digestii anevoioase, in tuberculoza:
    1gutuie (felii subtiri) + 1 litru apa
    se fierbe pana se reduce la jumatate
    se strecoara prin presare
    se adauga 50 g zahar

    Mod de folosire - uz extern:

    - sinuzite -cateva picaturi in nari, de mai multe ori pe zi
    - hemoragii nazale -tampon de vata imbibat cu suc de lamaie
    - stomatite -lamaie + miere + apa (se clateste usor gura)
    - migrene -felii de lamaie pe tample (comprese cu suc)
    - degeraturi -frectii cu suc de lamaie
    - unghii sfaramaciose -timp de o saptamana, aplicari cu suc de lamaie (dimineata si seara)
    - contra ridurilor -lotiuni, cu suc de lamaie, de 2 ori pe saptamana
    - dinti albi -perierea dintilor saptamanala cu suc de lamaie
    - picioare sensibile -bai de tei, urmate de frectii cu suc de lamaie
    - tonificarea gingii -frecarea lor cu felii de lamaie