Rosiile

Cumpara-le pe cele mai bune

* Alegeti rosii viu colorate si tari. Nu le evitati pe cele care au o forma mai ciudata, neregulata - asta inseamna ca au fost lasate sa se dezvolte in mod firesc. Cele crapate, din care curge zeama nu va intereseaza.
* Chiar daca nu sunt foarte coapte cand sunt culese, ele se vor coace si dupa aceea, timp de cateva zile, fiind tocmai bune pentru salate si asa, mai putin dulci.

Ce mai trebuie sa stii

* Rosiile sunt mai bune atunci cand sunt bine coapte; daca le-ati cumparat un pic mai verzi, lasati-le sa se coaca in mod natural, nu le tineti in frigider. Astfel, capata un gust mai placut si mai multa dulceata. Cand sunt consumate, nu trebuie sa fie reci, tocmai scoase din frigider, ci la temperatura camerei.
* Daca rosiile sunt prea acre, este suficient sa adaugati putin zahar in sosul pe care il preparati sau deasupra feliilor de rosii pe care urmeaza sa le deshidratati.

Valoare nutritiva
Rosiile proaspete sunt bogate in vitaminele B6 si C (o rosie de marime potrivita contine o treime din cantitatea de vitamina C recomandata zilnic).
Licopenul (pigmentul natural care da culoarea rosie) este un antioxidant puternic.
Numeroase studii stiintifice arata ca persoanele care consuma rosii in mod periodic sunt mai putin expuse riscului de a face cancer si boli de inima.
Rosiile conservate sub forma de paste sau piureuri sunt o sursa mai bogata in licopen decat cele proaspete: prin prelucrare se elibereaza licopenul, care este mai usor de absorbit in organism.

Proprietati:

- energetic
- revitalizant
- echilibrant celular
- aperitiv
- racoritor
- antiinfectios
- dezintoxicant
- diuretic
- dizolvant uric
- usureaza digestia amidonului (paste)

Indicatii - uz intern:

- astenie
- intoxicatii cronice
- afectiuni vasculare
- guta
- reumatisme
- constipatie
- stari inflamatorii ale tractului digestiv

Indicatii - uz extern:

- acnee
- intepaturi de insecte

Mod de folosire - uz intern:

- in salate
- suc: 3 pahare pe zi timp de trei saptamani

Mod de folosire - uz intern:

- acnee: se tamponeaza cu o felie de rosie, iar a doua zi cu frunze de macris strivite.
se lasa sa actioneze timp de 30 de minute (se clateste cu apa rece)
- intepaturi de insecte: se freaca locurile respective cu frunze de rosii strivite