Mustarul

Mustarul, unul din cele mai vechi condimente, a fost initial cultivat in China, dupa care, din secolul XIII, incepe sa cucereasca Europa. In prezent, Canada este cea mai mare producatoare de seminte de mustar.
Denumirea de "mustar" in romana deriva din latinescul "mustum", care inseamna must.
Exista trei specii de mustar: mustarul alb (Brassicaceae alba sau Brassica hirta), mustarul negru (Brassicaceae nigra) si mustarul brun (Brassicaceae juncea).
Varietatea alba are seminte rotunde, dure, de culoarea paiului, fiind folosite mai ales pentru prepararea pastelor de mustar. Florile galben-aprins produc pastai paroase, lungi de 2,5 a 5 cm, fiecare continand aproximativ 6 seminte.
Mustarul alb este cel mai folosit in alimentatie, deoarece isi pastreaza gustul propriu chiar si dupa amestecarea cu apa.
Mustarul negru are florile mai mici, iar pastaile sunt netede si bombate, continand pana la o duzina de seminte. Semintele sunt rotunde si dure, variind la culoare de la cafeniu inchis pana la negru. Mustarul negru este mai mic si are un puternic gust picant.
Mustarul brun, similar ca dimensiuni mustarului negru, are frunzele late si rotunjite la baza, subtiindu-se spre varf, iar pastaile sunt lungi de 3 a 5 cm. Variaza la culoare de la brun deschis la brun inchis. Este mult mai iute decat cel alb, dar mai putin decat cel negru.
Iata cateva sortimente de baza ale mustarului:
- mustarul dulce, care este ideal pentru sosuri si pentru a da gust salatelor
- mustarul mediu iute, este mustarul de masa, facut din amestec de boabe deschise si inchise la culoare. Se foloseste la frigarui, carnati.
- mustar iute produs din boabe maronii
- mustar Dijon, specialitate de mustar veche, iute, care se prepara amestecandu-se in must.
- mustar Colman, mustar foarte fin si iute, realizat din combinatia a doua feluri de boabe.
- mustar Rotisseur, produs din boabe macinate mare, este ideal pentru a fi pus pe friptura, sau pentru sosuri picante rafinate.
- mustar bavarez. Are aroma de caramel, deoarece boabele macinate mare se incalzesc cu zahar. Este bun pentru diverse feluri de carnati.

Proprietati:
- laxativ, datorita prezentei mucilagiilor
- semintele de mustar alb constituie o sursa de ulei vegetal
- mustarului alb este un puternic vomitiv
- nu are calorii si colesterol, dar are proteine, calciu, magneziu si potasiu
- in combinatie cu apa calda, creste tensiunea arteriala si duce la o mai buna circulatie a sangelui
- rol antiinflamator

Indicatii - uz intern:
- constipatie cronica
- intoxicatii
- lipsa poftei de mancare
- bronsita
- astm
- pneumonie
- dureri reumatice
- nevralgii
- anorexie
- dispepsii
- insuficienta pancreatica
- tratarea reumatismului
- raceli, gripa
- inflamatii ale articulatiilor

Mod de folosire - uz intern:
- se administreaza intern in lapte sau vin
- in cazul constipatiei cronice, se inghit cu putina apa sau lapte, seminte intregi (o lingurita/zi crescand progresiv pana la 1 lingura) - cura: 7-8 zile cu o pauza de 7-10 zile.

Este un tratament contraindicat persoanelor care sufera de colon iritabil.
- semintele, au actiune laxativa (1 lingurita de seminte de 2-3 ori pe zi, cu apa)
- pentru intoxicatii, se recomanda 1 lingura de faina de mustar negru intr-un pahar de apa, care se bea pe stomacul gol.
cei care nu au pofta de mancare, pot bea un pahar cu lapte in care se adauga un sfert de lingurita de faina de mustar negru. Se administreaza cu un sfert - o jumatate de ora inainte de masa.

Mod de folosire - uz extern:
- cataplasma cu mustar. 3-4 linguri de faina de mustar se amesteca cu apa calduta de 30o C. Pasta formata se pune intr-un saculet de panza si se aplica pe locul dureros, tinandu-se pana la inrosirea pielii si aparitia unei usoare senzatii de arsura. Se acopera zona tratata cu un material calduros. La copiii sub 6 ani aplicatiile cu mustar sunt contraindicate.
- faina de mustar, obtinuta prin macinare, trebuie folosita in primele 2-3 saptamani de la preparare. Este utilizata in tratarea reumatismului, nevralgiilor, racelii, gripei, inflamatii ale articulatiilor.
- bai generale, in cazul durerilor reumatice, nevralgiilor. Se adauga in apa fierbinte din cada un saculet cu 100-200 de grame de seminte de mustar negru. Dupa circa 10 minute se indeparteaza si se fac bai generale cu durata de 10 minute in aceasta apa.
- frunzele de mustar alb sunt consumate in salate
- ulei comestibil extras din seminte
- boabele de mustar se folosesc la conservarea castravetilor, pentru a le da aroma.
- in cazul migrenelor se aplica pe ceafa o pasta de mustar

Administrarea prelungita a mustarului, devine iritanta si toxica la persoanele cu dispepsie, cu stomacul sau colonul sensibil, care sufera de iritatii ale cailor urinare.