Rodia

Originara de pe teritoriul actual al Iranului, rodia a fost dusa peste Ocean de catre spanioli, in 1779. Acum se cultiva in Asia Centrala si de vest, tarile Mediteranei si India de nord. Planta este o tufa care creste intre 1,8 si 4,5 m inaltime, cu frunze lucioase si flori rosii-portocalii, in forma de trompeta, cu petale ciufulite. Florile au lungimea de aproximativ 5 cm, deseori sunt duble, si infloresc aproape toata vara. Fructul este aproape sferic, iar la maturitate capata culoare rosu-stralucitor sau verde-galbui. Rodia nu este un fruct care sa se mai coaca dupa culegere, asa ca odata recoltate nu mai continua sa produca zaharuri.

Proprietati:

  • - sursa importanta de vitamina C, acid folic, antioxidanti, zaharuri, minerale
  • - intareste imunitatea persoanelor predispuse la infectii respiratorii frecvente
  • - proprietati calmante si antiinflamatorii in cazul raguselii
  • - reduce febra
  • - potoleste setea
  • - tonifiere a muschiului cardiac
  • - scade colesterolul
  • - creste pofta de mancare si stimuleaza digestia
  • - proprietati astringente

Indicatii - uz intern:

  • - raguseala
  • - dureri de stomac
  • - tulburari gastro-intestinale
  • - colici renale
  • - diaree
  • - dizenterie
  • - enterocolita

Indicatii - uz extern:

  • - in cosmetica, folosit pentru ingrijirea tuturor tipurilor de ten
  • - pentru a scapa de pistrui sau de pete
  • - par stralucitor

Mod de folosire - uz intern:

  • - sirop de rodie: intrebuintat la prepararea cocteilurilor alcoolice
  • - semintele, folosite drept condimente
  • - boabele carnoase
  • - coaja pomului de rodie poate fi folosita drept purgativ
  • - suc de rodie ( poate fi tinut la frigider si consumat in interval de 2 – 3 zile). Utilizat in cazul durerilor de stomac
  • - decoct din coaja de rodie pentru dizenterie: doua linguri de coaja uscata se fierb intr-un pahar cu apa timp de 15 minute. Se strecoara si se adauga o lingurita de zahar sau de miere. Se ia cate o jumatate de lingurita de trei-patru ori pe zi.

Mod de folosire - uz extern:

  • - aplicata pe o rana deschisa, rodia proaspata poate fi un antiseptic foarte eficient
  • - gargara cu suc de rodie, in cazul raguselii
  • - masca: in cazul pistruilor, o lingurita de suc de rodii se amesteca cu o lingurita de smantana. Aplicati masca pe fata pentru 10-15 minute, apoi spalati-o cu apa calduta.