Usturoiul

Popular se mai numeşte: ai, ai de toamnă, baib, ceapă albă, pur, scăloi. Creşte în grădini, ca unul din principalele condimente de cultură. Se foloseşte în primul rând căpăţâna, formată din mai mulţi căţei. Planta creşte înaltă de 60-70 cm.

Proprietati:

  • - antiseptic intestinal si pulmonar
    - bacteriostatic si bactericid
    - hipotensor
    - antispasmodic
    - antigutos
    - antiaterosclerotic
    - carminativ
    - vermifug
    - vebrifug
    - anticancerigen
    - tonic
    - antimicrobian
    - antihelmintic
    - efecte pozitive asupra intregului sistem imunitar
    - folosit in scop preventiv are efecte excelente
    - antioxidant natural
    - puternic antibiotic cu spectru larg
    - ajuta la scaderea tensiunii arteriale
    - regleaza nivelul de colesterol

Indicatii - uz intern:

  • - prevenirea si combaterea bolilor infectioase
    - diaree, dizenterie
    - afectiuni pulmonare bronsite cronice si acute, astm, gripa
    - hipertensiune arteriala
    - candidoza bucala si a cailor respiratorii
    - tahicardii
    - hipercolesterolemie
    - arterioscleroza, ateroscleroza
    - tulburari de circulatie periferica
    - litiaza urinara
    - inapetenta
    - tulburari digestive
    - paraziti intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie)
    - hemoroizi
    - guta

Indicatii - uz extern:

  • - bataturi, negi
    - plagi infectate, ulcere
    - scabie
    - nevralgii reumatismale
    - afectiuni ORL
    - intepaturi de insecte
    - abcese
    - cresterea parului
    - reumatism
    - raguseala, guturai, tuse
    - afte
    - infectii bucale cu candida
    - candidoza vaginala

Mod de folosire - uz intern:

- in multe forme de cancer, uleiul de usturoi este administrat oral, impreuna cu uleiul de menta si drojdia de bere, in combinatie cu injectiile cu vitaminele F, K, E si clorofila
- usturoiul crud pisat ajuta organismul sa se curete singur, eliminand toxinele

Mod de folosire - uz extern:

- tratament extern in acnee. Un catel de usturoi taiat si frecat usor pe zona cu pustule ajuta la vindecarea lor.
- in cazul bolnavilor de leucemie, acestora li se cresteaza vena sublinguala si se freaca timp de cateva minute cu usturoi proaspat.

Usturoiul contine doua componente principale care au importanta terapeutica: allicin si compusi bio-activi care contin sulf. Allicinul se produce in momentul in care catelul de usturoi este taiat sau zdrobit. Cu cat este tocat mai marunt sau pisat mai bine, cu atat mai mult allicin se produce, deci si efectul terapeutic va fi mai puternic. Efectele pozitive ale usturoiului asupra hipertensiunii arteriale se datoreaza compusilor bio-activi care contin sulf. Spre deosebire de allicin, compusii cu sulf din usturoi nu se distrug prin fierbere.