Maslin

In Grecia maslinul este legendar. Potrivit lui Homer, maslinul creste pe pamantul Greciei de mai bine de 10.000 de ani. De-a lungul timpului, maslinul si-a daruit frunzele pentru ca din ele sa-si faca lauri victoriosii din intrecerile sportive dar si cei din sangeroasele razboaie, iar uleiul din fructul sau a uns cele mai nobile capete ale istoriei. Coroanele si ramurile de maslin, emblemele binecuvantarii si ale puritatii, erau oferite zeitatilor si imparatilor: cateva au fost gasit si in mormantul lui Tutankhamon. Pomul era considerat sacru iar potrivit legii regelui Solon, oricine ar fi incercat sa distruga un maslin era aruncat in exil sau ucis pe loc.

Astazi, din pamant isi trag seva peste 800 de milioane de maslini. Cea mai mare productie de maslini se gaseste in tari precum Spania, Italia, Franta, Grecia, Tunisia dar nu raman in urma nici state ca Turcia, Portugalia, Peru, Brazilia, Australia, Noua zeelanda si California. Soare, piatra, seceta, tacere si solitudine - sunt cele cinci ingrediente care, potrivit traditiei italienesti, creaza habitatul ideal pentru maslini.

Un maslin poate ajunge pana la varsta de 2.000 de ani. Incepe sa fie roditor dupa primii 4 - 8 ani de viata.

Hipocrate, parintele medicinii moderne, recomanda sucul de masline proaspete pentru tratarea bolilor cronice iar maslinele pentru vindecarea de ulcer. In Evul mediu era folosit pentru a trata problemele ginecologice iar in tarile din zonele mediteraneene era folosi ca tratament pentru durerile de ureche, ca purgativ, in special la copii; de asemnea era folost pentru .

Astazi, cercetarile moderne demonstreaza stiintific binefacerile acestor obiceiuri. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este: proaspt stors din fruct.

Proprietatile benefice pe care le are asupra sanatatii se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si substante antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. S-a demonstrat ca la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamana, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Cercetatorii spanioli recomanda includerea acestui ulei in dieta zilnica pentru prevenirea cancerului de colon, iar cei din Chicago afirma ca dieta mediteraneeana, bogata in ulei de masline, reduce riscul aparitiei cancerului la san.

Tipuri de ulei de masline

Uleiul de masline provine doar de la maslinele verzi. Aroma, culoarea si consistenta variaza, ca si in cazul vinurilor fine, datorita diferitelor soiuri de masline, locatiilor si climei. Uleiul de masline provenit de la micii producatori este considerat a fi foarte bun si are pretul asemenea celor mai fine vinuri. Producerea uleiului incepe prin transformarea fructelor de maslin in pasta. Aceasta pasta este apoi malaxata, pentru ca picaturile microscopice de ulei sa se concentreze. Uleiul este extras prin presare, metoda traditionala, sau prin centrifugare, metoda moderna. Dupa extractie, substanta solida ramasa contine inca o cantitate mica de ulei. Astfel, uleiul de masline se paote clasifica in:

  • -uleiul de masline extra-virgin. Provine din prima presare a maslinelor. Are o aciditate nu mai mare de 0.8% si este considerat a avea un gust superior. Cele mai multe uleiuri de masline sunt extravirgine doar pe eticheta.
  • -uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice si fara nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este mai mica de 2% si are un gust bun. Rafinat inseamna ca uleiul a fost tratat chimic pentru neutralizarea gustului puternic (caracterizat ca fiind un defect) si a continutul de acizi.
  • -uleiul rafinat este considerat ca fiind de o calitatea mai slaba decat cel virgin.

Uleiul de masline este ideal pentru prajit. Incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri. Are punctul de fum (de ardere) la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit - 180 grade Celsius. La aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice. Un alt avantaj pentru a folosi la prajeli uleiul de masline este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii. Uleiul de masline poate fi refolosit de pana la cinci ori, cu conditia sa fie turnat in cantitate suficient de mare in tigaie (daca se pune o cantitate mica, se va arde foarte usor, iar mancarea va fi facuta in exterior, dar ramane cruda in interior).

Persoanele care vor sa isi curete vezicula biliara sunt sfatuite de specialistii in medicina naturista sa bea, dimineata, pe stomacul gol, cate 30 mililitri (adica doua linguri) de ulei de masline proaspat, dupa care sa se aseze in pat, timp de 15 minute, pe partea dreapta. Tratamentul trebuie urmat o perioada de 10-15 zile pe luna. In acest fel este stimulata vezicula biliara, care incepe sa se contracte continuu pentru a arunca bila si pentru a digera uleiul baut. O data cu acesta, tot ce se afla in vezica, inclusiv nisipul sau pietrele mici, este fortat sa iasa si sa se verse in duoden". Reteta este foarte eficienta, spun specialistii, mai ales daca pacientul exclude din alimentatie, in aceasta perioada, prajelile, grasimile, alcoolul si cafeaua"

Maslinul este originar din Siria si zonele de litoral din Asia Mica, deasemeni este foarte raspandit in Grecia continentala si in arhipelagul elen. Prefera climaturi cu ierni blande si veri toride, se dezvolta foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza marii.
Maslina contine saruri minerale: fosfor, self, potasiu, magneziu, calciu, clor, fier, cupru, mangan, caroten, vitamina A, B, C, E, F.

Proprietati:

- nutirtiv
- drenor hepatic si biliar
- laxativ

Indicatii - uz intern:

- anemie
- insuficienta hepatica

- constipatie
- recomandata diabeticilor

Indicatii - uz extern:

- abcese, furuncule
- eczeme, crapaturi
- alergii diverse
- rahitism
- supuratie
- caderea parului

Mod de folosire - uz intern:

- maslina verde sau neagra (aceasta e mai digesta)
- ulei: 1-2 lingurite la trezire: pentru hepatici, colici. Ajuta la eliminarea calculilor (pietrelor)

Mod de folosire - uz extern:

- ulei: ingrijirea pielii
- cataplasme: furuncule, abcese
- masajul gingiilor
- contra caderii parului: frectionari cu ulei timp de 10 zile (seara)
- contra crapaturi: ungeri cu glicerina + ulei de masline in parti egale