Soia

Soia este una dintre cele mai vechi plante de cultura, originara din China, unde era cunoscuta inca din anul 2838 i. e. n. in America si Europa este cultivata mult mai tarziu, in anii 1829 si respectiv 1840.

In tara noastra, soia se cunoaste din anul 1876, in Transilvania. Din 1913 este cultivata in campurile experimentale ale Scolii superioare de agricultura din Bucuresti si abia din 1930 este inclusa in temele de cercetare ale Institutului de Cercetari Agronomice. Cresterea considerabila a productiei si perfectionarea metodelor de prelucrare a semintelor de soia au dus la obtinerea unor cantitati mari de ulei cu o valoare nutritiva ridicata si la furnizarea de proteina, care permite obtinerea unor cantitati sporite de produse animale.

Proprietati:

- aliment complet, usor digestibil
- energizant
- remineralizant
- echilibrant celular
- ajuta la echilibrarea hormonala
- are proprietati antioxidante
- sursa de proteine intr-o cura vegetariana
- atenuarea simptomelor pre si post-menopausale
- imbunatatirea apararii imune

Indicatii - uz intern:


- prevenirea cancerului
- stimuleaza regenerarea psiho-fizica
- reduce riscul problemelor digestive
- cancerul de colon si renal
- impiedica depunerea grasimilor din sange pe peretii vaselor sanguine
- eliminarea colesterolului
- combaterea ateromului
- pentru tratamentele dietetice ale diabeticilor
- reducerea incidentei osteoporozei si emntinerea densitatii osoase in procesul de imbatranire
- ateroscleroza
- hipertensiune
- cardiopatie ischemica
- constipatie cronica pe fond alimentar
- Alzheimer

Mod de folosire- uz intern:


- boabe sau faina
- laptele de soia. Se pregateste inmuind boabele in apa, timp de 36 de ore (150 gr. la 1 litru de apa), se separa lichidul de partea maloasa, care se reia pentru o noua cultura.

Laptele se consuma in maxim 24 de ore
- uleiul de soia - reduce colesterolul

Contine: protide, lipide, glucide, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sulf, vitaminele A, B, D, E, F, diastaze, lecitina, ceara, rasina, celuloza, cazeina, grasimi vegetale, fibre alimentare, saruri minerale, uleiuri vegetale, proteine, acizi, apa, reziduuri minerale.