Varza

Este o leguma care ne ajuta din punct de vedere digestiv, conduce la inmultirea anticorpilor si astfel poate grabi vindecarea in cazul bolnavilor de ulcer, poate reduce riscul de aparitie a cataractei, a cancerului de colon, stomac, plamani si a problemelor la inima.
Varza este o leguma care se prepara usor, poate fi consumata cruda intr-o salata sau gatita in diferite stiluri. Poate nu stiai ca varza iti ofera o mare cantitate de vitamina C, pe langa vitamina E, A, B, minerale si fibre. E foarte buna pentru anemici. Daca prepari varza termic bineinteles ca ea isi va pierde o cantitate insemnata din vitaminele pe care le are. In schimb, daca o consumi cruda, varza este o sursa bogata in vitamina C si E. Aproximativ un sfert de kilogram de varza iti asigura necesarul de vitamina E si A pentru o zi.
Varza cruda te poate scapa de constipatie fiindca ea curata organismul in zona stomacului, a intestinelor si ajuta sistemul digestiv. Dintr-o varza de marime medie se pot prepara circa patru portii. La 100 de grame de varza avem putine calorii (25) si aproximativ 50 mg de vitamina C, 385 mg beta-caroten, 75 mg acid folic, 52 mg de calciu, 270 mg de potasiu etc.
Proprietati:
- aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant
- dezinfectant si cicatrizant la nivelul tesuturilor
- actiune antiseptica pulmonara
- favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule
- actiune anticancerigena
- aperitiva si antidepresiva
- antidiareica
- antiscorbutica
- antiseptica
- depurativa
- recomandata in regimul diabeticilor
- restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii
- factor de echilibru nervos
Indicatii uz intern:
- astenii, nevroza
- imbatranire prematura
- demineralizari
- ulcere varicoase, gastrice si duodenale
- afectiuni bronho-pulmonare, TBC
- colita ulceroasa
- anemie simpla
- angina, laringita, sinuzita
- infectii cutanate, contuzii, rani si nevralgii
- insolatii, stari congestive cerebrale, diabet
- tratarea alcoolismului
- slabiciune generala
Indicatii uz extern:
- crapaturi, degeraturi
- contuzii, plagi diverse
- ulcere ale gambei
- cangrene, necroze
- arsuri, acnee, tumori albe
- afectiuni vasculare
- hemoroizi
- flegmoane, panaritiu
- furuncule, abcese, eczeme
- nevralgii reumatismale
- migrene, cefalee
Mod de folosire - uz intern:
- cruda sau inabusita
- suc proaspat
- decoct (60 gr. varza fierta o ora in 0,5 litri apa, cu un adaus de 70 gr.
miere)
Mod de folosire - uz extern:
- aplicatii de frunze crude (antrax, abcese, furuncule, afectiuni ale gambelor, arsuri, astm bronsic, insolatie)
- lotiuni din suc proaspat (acnee)
Contine: fecula verde, albumina vegetala, rasina, extrace gomos, extract solubil in apa si alcool, sulfat nitrat de potasiu, oxizi de fier, iod, cupru, mangan, sulf, protide, lipide, glucide, minerale ca potasiu, fosfor, calciu, fier, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, PP, D2 , A, C, E, betacaroten, fibre alimentare compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza.
Alte articole interesante
- Forma tratarii celor o suta de afectiuni
- Remedii in tratamentul enurezisului
- Afectiuni ale ficatului: Alimente permise in reg
- Decoct de ovaz pentru afectiunile gastro-intestina
- Cresterea bebelusului. Saptamana 26
- Pietrele la rinichi se elimina cu suc de morcovi s
- Aloe, Ananas, Dovleac
- Fondul de ten si mascara
- Sânii si menstra