Telina

Ţelina (Apium graveolens) este o plantă legumicolă foarte cunoscută şi folosită. Se utilizează frunzele şi bulbul, păstrarea bulbului fiind posibilă pe întreaga perioadă a iernii, pînă primăvara tîrziu. Datorită conţinutului bogat în vitamine, (A, C şi E), minerale (magneziu, fier, iod, calciu) şi diferiţi acizi, ţelina consumată ca atare sau în salate este un tonic eficient al sistemului nervos, remineralizant şi aperitiv. Ţelina se întrebuinţează pentru condimentarea diferitelor preparate din carne, dar are şi multe alte calităţi medicinale. Stimulează glandele suprarenale, răcoreşte şi tonifică organismul şi constituie un excelent remediu împotriva obezităţii. Are rol intern în inapetenţă, astenie, artrite şi combaterea bronşitelor. Ţelina stimulează pofta de mîncare şi este un bun diuretic pentru bolnavii de ficat, inimă, rinichi şi plămîni. Are acţiune favorabilă în diabet, scăzînd conţinutul de zahăr din sînge, precum şi în cura de slăbire, combătînd constipaţia şi stimulînd diureza. Dar cel mai important efect este că, un consum constant de ţelină echilibrează funcţiile sexuale şi, datorită vitaminei E, ţelina se bucură de reputaţia unui bun afrodisiac. Sucul de ţelină se foloseşte cu succes contra degerăturilor, în edeme, febră, icter, astm bronşic sau boli de vezică urinară.

Fiind un bun diuretic (cîte 3 pahare/zi), ajută la eliminarea substanţelor toxice în caz de reumatism şi gută. Totodată, potoleşte tusea şi combate inflamaţiile secreţiei bronhice. Seminţele au rolul de a mări pofta de mîncare, de a stimula digestia şi de a combate gazele stomacale şi intestinale.

Proprietati:

- aperitiv
- tonic al sistemului nervos
- stimulent al suprarenalelor
- racoritor
- depurativ, regenerator sanguin
- diuretic
- antireumatismal
- remediu al obezitatii

Indicatii - uz intern:

- digestii lente
- astenie, surmenaj, insuficienta suprarenala
- nervozitate
- demineralizare
- reumatism, guta
- litiaza urinara
- afectiuni pulmonare
- impotenta
- obezitate
- hepatism

Indicatii - uz extern:

- plagi, ulcere, degeraturi

Mod de folosire - uz intern:

- cruda: in salate
- fiarta: (foarte digestibila)
- suc: 1/5 de pahar timp de 15-20 de zile (reumatisme)

Mod de folosire - uz extern:

- zeama: cicatrizeaza (plagi, ulcere, in gargare, stingere vocala)
- decoct: din tije, coji de capatana - 250 g + 1 l apa (fierbere timp de o ora)
bai timp de 10 minute (apa cat mai calda), de trei ori pe zi.