Sparanghelul

Sparanghelul este o leguma scumpa, rara si pretentioasa atat la cultivare cat si la gatit. Este considerat o delicatesa iar retetele pe baza de sparanghel sunt rafinate si necondimentate, pentru a pune in valoare gustul unic al legumei care este asemanator cu al conopidei. Sparanghelul, Asparagus officinalis, este denumit in popor si umbra iepurelui si poate fi intalnit in Romania si in stare salbatica.

Leguma se cultiva din cele mai vechi timpuri, in Egipt sau in Imperiul Roman. Lastarii etiolati (albi, lipsiti de clorofila) ai plantei sunt gustosi si bogati in elemente nutritive, din acestia se prepara supe, soteuri, budinci sau sosuri. In ultima perioada au inceput sa fie folositii si lastarii verzi, intre cele doua tipuri existand diferente de gust.

Medicina naturista: Radacina sparanghelului, fiarta in otet, se foloseste in tratamentul paradontozei. Ceaiul de sparanghel este si el folosit pentru actiunea lui diuretica care se datoreaza continutului in acizi malic si citric.

Proprietati:

- depurativ
- diuretic
- drenor hepatic si renal
- laxativ

Indicatii - uz intern:

- anemie
- demineralizare
- astenie fizica si intelectuala
- insuficienta hepatica si renala
- litiaza urinara
- guta, reumatism
- bronsite cronice
- palpitatii
- diabet

Mod de folosire - uz intern:


- cruda trecuta prin razatoare: in aperitive
- suc