Spanac

Spanacul reprezinta un tonic de mare valoare in convalescenta organismului dupa iarna, in astenia fizica si psihica, in anemie si senescenta.

Are un continut bogat in beta-caroten, un pigment precursor care odata ingerat este transformat cu ajutorul ficatului si al intestinului subtire in vitamina A. Beta-carotenul este un antioxidant puternic si are un rol important in prevenirea cancerelor de plamani, cavitate bucala, stomac sau prostata.

Este bogat in fibre si usor de digerat deci previne si constipatia.

Nu este recomandat la persoanele cu hiperuricemie, cu reumatism, artita sau cu litiaza renala datorita continutului in acid uric, oxalati de calciu si potasiu. Oxalatii pot precipita in articulatii formand mici cristale care produc leziuni in articulatii, sau inrautatesc simptomele din guta, reumatism sau artita.

Mod de preparare

Selectati frunzele de spanac de culoare verde crud si eliminati frunzele vestejite, zdrobite sau cu pete galbene. Spanacul proaspat trebuie sa aiba un miros dulceag, niciodata acrisor sau cu miros de mucegai.

Spanacul proaspat se poate pastra maxim 3-4 zile la frigider.

Se recomanda consumarea lui in forma cruda in salate, sub forma de suc – 1 pahar in fiecare dimineata sau preparat. Pentru beneficii maxime este bine sa fie consumat si gatit astfel incat carotenoizii antioxidanti sa faca mai usoara absorbtia elementelor nutritive de catre organism.

Preparare la abur: 5-10 minte

Preparare la microunde: unul dintre cele mai sanatoase metode de a gati spanacul pentru ca isi pastreaza aproape toti nutrientii; se pun in vasul de microunde frunzele spalate fara a fi sterse, se acopera si se gatesc timp de 4-7 minute.

Pentru ca proteina sa este incompleta – este saraca in aminoacidul metionina – spanacul poate fi completat cu succes cu proteina din orez sau alte cereale.Pentru eliminarea acidului oxalic la persoanele cu probleme renale sau ale articulatiilor, se recomanda fierberea spanacului in mai multe ape.

Proprietati:

- remineralizant
- antianemic
- tonicardiac
- activator al secretiei pancreatice

Indicatii - uz intern:

- anemie
- convalescenta
- rahitism, crestere
- astenie fizica si nervozitate

Indicatii - uz extern:

- arsuri

Contraindicatii:

- hepatism
- reumatism
- piatra
- inflamatii gastrice si intestinale
- artritism

Mod de folosire - uz intern:

- crud: in salate
- 1 pahar de vin de Bordeaux + 1/5 de suc de spanac (convalescenta)
- 1 pahar de suc (spanac + creson - parti egale), in fiecare dimineata (in depresiuni fizice si nervoase)
- seminte (infuzie): 5-10 g de ceasca (constipatie)

Mod de folosire - uz intern:

- frunze fierte in ulei de masline: cataplasme contra arsurilor