Sfecla rosie

Cea mai buna sfecla rosie pentru gatit este cea de mici dimeniuni, care este mai dulce datorita unui continut sporit de zaharuri iar fibrele sunt mai putin sau deloc lignificate.

Printre substantele benefice continute de radacina sfeclei se numara sarurile de potasiu cu efecte pozitive asupra tensiunii arteriale. Este important de retinut ca spre deosebire de majoritatea vitaminelor, acestea nu sunt distruse sau inactivate prin tratament termic, deci proprietatile sfeclei raman prezente indiferent daca este servita cruda sau preparata. Sucul de sfecla rosie este si el sanatos, avand un efect de detoxifiere a ficatului.

Proprietati:

- nutritiv, energetic
- revitalizant
- usor digerabil
- aperitiv
- racoritor
- al doilea element vegetal apreciat pentru bogatia lui in potasiu (dupa drojdia de bere)

Indicatii - uz intern:

- anemie
- nervozitate
- tuberculoza
- contraindicata diabeticilor

Mod de folosire - uz intern:

- coapta in cuptor
- cruda: in salate (data prin razatoare)
- suc: un pahar (timp de o luna de zile)