Praz

Prazul este o planta legumicola, cu tulpina cilindrica groasa si inalta, cu frunze lanceolate si bulb carnos. Se consuma partea alba si putin din partea verde. Prazul crud se foloseste sub forma de salata. Se poate combina cu diferite ingrediente la prepararea unor mancaruri sau se poate umple. Crud, taiat foarte subtire in salate, amestecat cu alte cruditati, prazul aduce o aroma si un gust deosebite si contribuie subtil la reusita fiecarei retete, fara a anihila aromele celorlalte legume. In plus, este slab caloric:130 g praz crud are numai 54 calorii si contine vitaminele B6 si C; minerale - fier, magneziu, mangan, calciu, sodiu, potasiu, sulf, siliciu, de asemenea mucilagii si celuloza. Sucul de praz este indicat in regimurile alimentare ale celor care sufera de astenie, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, dispepsii, anemie, reumatism, afectiuni urinare, insuficienta renala si obezitate.

Tulpina cu… sfaturi

*Alege prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase (peste 3-4 cm) au o textura fibroasa.
* Prazul proaspat trebuie pastrat nespalat sau taiat in frigider, unde poate fi tinut una-doua saptamani, invelit lejer intr-o punga de plastic.
*Il poti pastra doua-trei luni si in congelator, dupa ce a fost oparit 2-3 minute in apa fierbinte, dar isi va pierde o parte din gust si textura.
* Pune la uscat frunze de praz intr-un cuptor nu prea incins, ca sa le ai pentru ciorbe, in timpul iernii.
*Prazul poate fi pastrat in magazii, sub soproane sau in curte. Se asaza in picioare in santuri pana aproape de locul unde dau frunzele, dupa care se acopera in pamant. In timpul gerurilor mari, prazul astfel depozitat se acopera cu paie, pleava sau coceni. Mai poate fi pastrat stratificat in lazi, in pivnite sau in bordeie, asezat in nisip.




Doctorul praz!

• Prazul impiedica inmultirea si raspandirea celulelor tumorale.
• Reduce colesterolul total si colesterolul „rau” si creste colesterolul „bun”.
• Consumul regulat reduce riscul dezvoltarii cancerului de prostata si colon.
• Impiedica absorbtia zaharului din intestin si ajuta la metabolizarea sa in organism.
• Tonic al sistemului nervos; laxativ, diuretic.
• Antiseptic - partea alba taiata si pisata se foloseste in vindecarea bataturilor, iar frunza aplicata peste plagi are efect cicatrizant.

Proprietati:

- tonic al sistemului nervos, foarte digestibil
- diuretic uric
- laxativ
- antiseptic

Indicatii - uz intern:

- reumatisme
- anemie
- afectiuni urinare
- insuficienta urinara
- obezitate
- ateroscleroza

Indicatii - uz extern:

- abcese
- furuncule
- retente de urina
- hemoroizi
- intepaturi de insecte
- ingrijirea tenului

Mod de folosire - uz intern:

- crud (amestecat cu alte cruditati)
- radacini pisate: vermifug
- decoct

Mod de folosire - uz extern:

- suc + lapte: contra rosetilor si a eruptiilor fetei
- retenta de urina: 6 fire de praz + acoperite cu ulei de masline (se fierb la foc domol)
se aplica pe partea de jos a abdomenului
- frunza de praz: pansament antiseptic si cicatrizant
- suc + miez de paine: colectarea abceselor si furunculelor

Cateva retete:



Peste la cuptor cu praz

Ingrediente: 4 pesti macrou congelati, 4 fire praz, 2 ardei, 100 ml ulei, doua linguri pasta de bulion, marar, busuioc sare si piper.
Preparare: Se toaca prazul si ardeiul rondele si se pun intr-o cratita cu putina apa la fiert. Se adauga pasta de tomate, uleiul, piperul, sarea, busuiocul si mararul tocat marunt. Se curata pestele si se asaza pe patul de legume format. Se da la cuptor, la foc mic.

Praz cu pulpa de vitel

Ingrediente: 1 kg praz, doua cepe, 400 g pulpa vitel, 3 linguri pasta de rosii, sare, piper, delikat, patrunjel verde.
Preparare: Se spala prazul si se taie in bucati de 1-1,5 cm grosime. Se opareste in apa fiarta cu sare, doua minute. Se toaca ceapa julien si se caleste impreuna cu delikatul si carnea portionata pana cand ceapa devine sticloasa. Se pune un pahar cu apa si se lasa sa fiarba carnea inabusit la foc potrivit. Se adauga si pasta de rosii si se lasa sa fiarba impreuna 10 minute. Apoi se pun prazul si apa cat sa-l acopere circa doua degete. Se lasa sa fiarba la foc mic pana scade apa. La sfarsit se adauga sare si piper dupa gust. Preparatul se serveste cald, ornat cu patrunjel tocat.

Sufleu de linte cu praz

Ingrediente: 250 g linte, 500 g praz, 50 g stafide, o ceapa, o frunza dafin, doua linguri ulei, 3 linguri pesmet, doua linguri unt, un varf cutit praf de chilli, vegeta.
Preparare: Lintea inmuiata de seara se pune la fiert impreuna cu ceapa tocata marunt, dafin si sare. Se fierb circa 30 de minute. Se taie prazul rondele si se amesteca cu lintea fiarta si stafidele. Totul se condimenteaza cu chili si se pune intr-o forma unsa. Se presara pe deasupra pesmet si untul taiat cubulete si se lasa la copt circa 40 minute. Se orneaza cu ceapa verde si salata.