Patrunjelul

Patrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi, consumat deseori in salate si preparate culinare este un tonic general, un antioxidant si un purificator al organismului.
Datorita compozitiei sale el intareste imunitatea, are proprietati antitumorale si antialergice indeplinind un rol important in distrugerea radicalilor liberi.

Compozitie chimica
Este bogat in vitamina C, provitamina A, fier si mangan (100 g de patrunjel proaspat contine 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier si 0,5 mg mangan).
Patrunjelul este de 4 ori mai bogat in vitamina C decat portocala, iar continutul de fier este mult mai mare decat cel din spanac.
Practic cu 25-30 mg patrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg).
Patrunjelul mai contine apiol, principiu estrogen, alte vitaminwe (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila precum si un aminoacid numit histidina care franeaza dezvoltarea tumorilor.

Proprietati:

- stimulent general si nervos
- antianemic
- aperitiv
- antitoxic
- depurativ
- diuretic
- reglementeaza mestrele
- vasodilatator
- regenerator capilar
- vermifug

Indicatii - uz intern:

- anemie
- astenie
- lipsa de pofta de mancare
- reumatisme
- nervozitate
- hepatism

Indicatii - uz extern:

- lactatie abundenta
- plagi, intepaturi de insecte
- oftalmii
- pistrui

Mod de folosire - uz intern:

- leguma ca atare in salate si mancaruri diverse
- suc: in parti egale cu alte legume

Mod de folosire - uz extern:

- decoct de seminte