Ceapa

Cu o valoare culinara deosebita, ceapa este un aliment care n-ar trebui sa lipseasca din meniul nostru zilnic. Poate fi mancata cruda, fiarta, coapta, prajita sau chiar uscata, in diverse preparate. Intrucat prepararea termica ii distruge calitatile nutritive, se recomanda sa fie consumata cruda. Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi poate fi utilizata a doua zi in salate. De asemenea, mai poate fi „inmuiata” daca o introducem un timp intr-un recipient cu apa, sare si suc de lamaie.
Ceapa are calitati medicinale uluitoare si inlocuieste o punga de medicamente! Principalii constituenti sunt vitaminele C, E, B6, potasiul, fosforul si calciul, sodiul, fierul, sulful, iodul, siliciul etc. In plus, este slaba caloric (100 g = 38 kcal) si ajuta la arderea grasimilor. Cei care o mananca sunt mai putin expusi bolilor cardiace, racelilor sau reumatismului. Apreciata pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfectioase, ceapa este un factor de sanatate si de longevitate.
De ce plangi cand o cureti? Ceapa are un bogat continut in compusi cu sulf.

Parte dintre acestia sunt responsabili de aroma si efectul iritativ al ochilor, care produc lacrimarea.


Trucuri in... foi de ceapa!

* Ceapa se va rumeni bine daca, în timpul sotarii în ulei, se va adauga putin zahar;
* Ceapa calita va fi mai gustoasa daca în prealabil se va trece prin faina;
* Daca în salata se va pune ceapa cruda, atunci aceasta se va toca, se va aseza în strecuratoare si se va opari. Asa va fi mai gustoasa;
* Ceapa înghetata va redeveni proaspata daca se va tine 3 ore în apa rece;
* Contra mirosului neplacut mananca lamaie, patrunjel sau propolis;
* Si foile de ceapa contin multe vitamine si minerale; nu le arunca, ci spala-le si adauga-le in mancare (cand fierbi ciorbe, sos de peste, de carne), apoi scoate-le dupa ce s-au fiert.

Proprietati - uz intern:

- stimul general (al sistemului nervos, hepatic, renal)
- diuretic puternic
- digestiv (ajuta la digestia fainoaselor)
- afrodiziac
- vermifug

Mod de utilizare - uz extern:

- antiseptic
- sedativ, calmant

Indicatii - uz intern:

- litiaza biliara
- fermentatii intestinale

Indicatii - uz extern:

- abcese, furuncule, degeraturi (crapaturi), negi, pistrui- migrene
- surditate
- ulcere, arsuri

Mod de folosire - uz intern:

Ceapa cruda:
- gripa: -2 cepe taiate felii (lasate la macerat cateva ore) + 12 l apa
1 pahar intre mese, 1 la culcare (durata: 15 zile)
- diaree: -o mana de foite de ceapa (invelisul exterior) + 1 litru de apa (fiarta 10 minute)
1/2 l pe zi
- paraziti intestinali: -1 ceapa (lasate la macerat 6 zile) + 1 l de apa
1 pahar in fiecare dimineata timp de o saptamana (se reia dupa 2, 3 luni)
- reumatismelor: -3 ceapa necuratate + 1 l de apa (fierte timp de 15 minute)
se bea cate un pahar dimineata si la culcare
- litiazei biliare: -1 ceapa taiata fin + 4 linguri cu ulei de masline + 150 g de apa + 40 g untura nesarata
se bea ceaiul fierbinte mai multe seri la rand (fierbere 10 minute)

Mod de folosire - uz extern:

- reumatisme: cataplasme (mustar + cepe mici crude)
- migrene: cataplasme cu felii de cepe crude
- intepaturi de insecte: se freaca locul timp de 2-3 minute cu o ceapa cruda
- abcese: cataplasme de cepe coapte
- degeraturilor: comprese cu suc de ceapa
- arsuri, taieturi: pojghita subtire (care desparte foile de ceapa)
se aplica pe leziune si se panseaza
- nevralgii dentare: se aseaza in cavitatea dintelui un tampon de vata imbibat cu suc de ceapa
- otite: suc ceapa + ulei cald, picurat in ureche