Crusinul

Crusinul este un arbust care poate fi intalnit in diferite regiuni ale tarii, prin lunci, la margina padurilor si in cranguri. In unele locuri este numit crasci, lemn-cainesc, patachina.
De la crusin se foloseste coaja ramurilor si tulpinitelor tinere - Cortex Frangulae. Proprietatile medicinale ale cojii de crusin se cunosc inca de pe la anul 1300.
Coaja contine principii antrachinonice cu actiune purgativa, care au avantajul fata de alte purgative de origine vegetala ca se pot folosi multa vreme fara a produce obisnuinta pentru organism.

Proprietati:

- actiune purgativa, laxativa (provoaca eliminarea continutului tubului digestiv)
- efect coleretic si colagog asupra bilei: excita bila, marindu-i secretia
- proprietati vermifuge
- actiune relaxanta asupra musculaturii intestinale
- fructele au actiune protectoare, regeneranta si antioxidanta, fiind bogate in vitamine, minerale si acizi grasi


Indicatii - uz intern:


- constipatii cronice si acute
- afectiuni ale ficatului
- giardia
- viermi intestinali
- fiere lenesa
- hemoroizi
- varice
- reumatism
- ingrasare, obezitate
- migrena insotita de constipatie
- alergie
- boli auto-imune
- hepatita
- sechele post-hepatice

Indicatii - uz extern:


- boli de piele asociate cu constipatie (acnee, eczema alergica, infectie trenanta, psoriazis)
- aspect incarcat al pielii, in special al tenului

Mod de folosire - uz intern:

- ceai. Se prepara dintr-o lingura de coaja maruntita oparita cu 250 g apa. Dupa un sfert de ora, se fierbe la foc incet timp de 30 minute. Se strecoara fierbinte, iar ceaiul se bea caldut, seara la culcare. In constipatiile rebele, se repeta doza, dimineata, pe stomacul gol.
- praf. Se administreaza dimineata, pe stomacul gol, 1-2 varfuri de cutit (2-3 g) amestecate cu putina miere de albine. Tratamentul dureaza 5-7 zile pe luna, timp de 3 luni consecutiv.
- decoct: peste o lingurita de coaja se toarna 250 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 15 minute dupa care timp de 15 minute se fierbe la foc scazut. Se bea seara la culcare.
- tinctura, obtinuta din 20 g scoarta macerata timp de 10 zile in 100 ml alcool de 70E.

Se consuma dimineata, pe stomacul gol, 2-4 lingurite de tinctura amestecata in 2-4 linguri sirop sau miere poliflora.


Mod de folosire - uz extern:

- comprese
- cataplasme folosite in tratamente fitoterapeutice