Catina alba

Denumire stiintifica: Hyppophae rhammnoides
Origine: Asia centrala
Dimensiuni: 1 - 3 m
Catina alba - Hippophae rhamnoides a fost introdusa recent in cultura. Una dintre cele mai mari plantatii din tara se gaseste in apropierea Bacaului.
Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala.
Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.

Proprietati:

- tonifiant general, antianemic, vitaminizant
- purgativ
- tratarea bolilor digestive
- actiune reconfortanta
- mugurii au efect afrodisiac
- foarte bun antiinflamator
- inhiba pofta de mancare
- scade durata de convalescenta dupa boala
- efect antigripal, intareste sistemul imunitar
- radioprotectoare
- cicatrizant puternic
- rol exceptional in stagnarea si regresul diverselor afectiuni oculare
- imunomodulator
- contribuie la sinteza proteinelor materie prima pentru interferoni
- protector coronarian
- antiaterosclerotic
- incetineste procesul de imbatranire prin consumarea radicalilor liberi nedoriti
- imbunatateste functia de detoxifiere a ficatului si asigura troficitatea celulei hepatice
- prin continutul mare in -caroten, previne aparitia cancerului
- excelent protector impotriva radiatiilor solare sau de alta natura

Indicatii - uz intern:

- hepatita epidemica, cronica
- urticarie, alergii
- nevroze
- alcoolism
- guta
- reumatism
- ciroza hepatica
- ateroscleroza
- anemie
- ulcer gastric si duodenal
- diaree
- astenie
- depresii, stres
- afectiuni oftalmologice
- gingivite
- cancer

Indicatii - uz extern:

- arsuri termice si chimice
- degeraturi
- radiatii
- eczeme infectioase
- protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
- raie
- alergodermiilor
- psoriazisului
- ranilor cu vindecare lenta

Mod de folosire - uz intern:

- ceai; se recomanda in diaree, reumatism, boli de piele, urticarie.
2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml apa clocotita; se lasa vasul acoperit 30 de minute.

- ulei din fructe de catina utilizat in tratamentul: ulcerului gastric si duodenal, alergiilor, diareei, urticariei, reumatismului, afectiunilor neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Se obtine din 150g fructe proaspete maruntite la care se adauga 150ml ulei de floarea soarelui. Timp de 3 saptamani se tine vasul la temperatura camerei si se agita de cateva ori pe zi. Apoi se zdrobesc boabele si se pun din nou in ulei. Se lasa inca doua zile la lumina si in loc calduros si apoi se transfera in alt vas partea de deasupra uleiului care este limpede. Se administreaza cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, in cure de minimum trei saptamani.

- sirop de fructe - se prepara amestecand o jumatate de litru de suc cu o jumatate de litru de miere.

Dupa omogenizare, se pastreaza la frigider. Se iau cate patru-sase linguri pe zi, in cure de lunga durata.

- gem

- dulceata

- marmelada

- vin. Se pun intr-un vas 1 kg fructe zdrobite, peste care se toarna 5 litri apa fiarta si racita si 1,5 kg zahar. Se adauga si drojdie de vin. Se lasa 15-20 zile, apoi se decanteaza in sticle, timp in care uleiul portocaliu se adauga la suprafata vinului.

- lichior

- nectar

- jeleu

- peltea

- pulbere - se obtine din scoarta lasata la uscat vreme de doua saptamani si macinata cu rasnita electrica de cafea. Se obtine u n praf gri-albicios, din care se administreaza cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi.

- decoct. Doua maini de ramuri de catina, maruntite, se lasa intr-o jumatate de litru de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul obtinut se pune deoparte, iar ramurile se maruntesc si se fierb vreme de douazeci de minute la foc mic, dupa care se filtreaza si se lasa la racit. Se combina cele doua extracte si se consuma pe parcursul unei zile.

Mod de folosire - uz extern:

- scoarta
Scoarta de pe ramurile care raman dupa culegerea fructelor se desprinde simplu, prin cojirea cu un cutit. In terapie se folosesc ramurile cu tot cu scoarta.

- tinctura se aplica pe rani ca cicatrizant
Sapte linguri de praf de coaja se pun intr-o sticla cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Se lasa la macerat 15 zile, agitand des, dupa care se strecoara.

- preparat dezinfectant care se aplica pe locurile afectate
O mana de ramuri de catina, taiate marunt, se fierb in jumatate de litru de otet, la foc mic, timp de 10 minute. Apoi se lasa la racit si se filtreaza. Ramurile ramase dupa filtrare se ard complet, iar cenusa rezultata se combina cu putin din otetul obtinut anterior, formandu-se o pasta. Se foloseste in caz de raie. Dupa ce se unge bine locul, se pune deasupra o folie de plastic, care se leaga ca sa creeze un mediu cat mai umed pe zona tratata.

- crema pentru protectia pielii impotriva razelor ultraviolete si a frigului
Se combina 50 de picaturi de ulei de catina cu o lingura dintr-un unguent obisnuit.