Ienupar

Denumirea plantei: Ienupar (Juniperus communis)
Denumiri populare: anaperi, archis, boaba de brad, bradisor, bradul-ciumei, brazii pitici, butimoaca, ceatina, ceten, cetina, feniar, finier, finior, ineper, jreapan , jneap, sinap, turtal, turtel, zelevat, zelet, zolovat.

Ecologie si raspindire: Ienuparul prefera locurile luminoase, cu umiditate atmosferica ridicata, rezista la ger si seceta, nepretentios fata de sol.

Perioada de vegetatie: Planta multianuala.

Perioada de recoltare: fructele de ienupar se culeg in al doilea an la maturitate deplina, cind devin negricioase incepind din octombrie pina in iarna, prin lovirea sau scuturarea usoara a ramurilor pentru a nu cadea si pseudobacele vrzi, sub ramuri intinzindu-se o prelata. Se usuca in strat subtire, rasfirindu-se din cind in cind.

Proprietati:

- diuretice
- antiseptice
- antialgice
- antinevralgice
- carminativa
- stomahica
- behica
- antispastica
- mareste pofta de mancare
- restabileste activitatea digestive
- inlatura dispepsiile de fermentatie
- micsoreaza balonarile stomacului
- mareste puterea de transpiratie, eliminand toxinele din corp

Indicatii - uz intern:

- bronsite acute si cornice
- enterocolite
- diabet
- acne
- eczema
- litiaza vezicala
- reumatism, lumbago
- hepatita epidemica
- anorexie
- edeme renale, virotice, cardio-renale
- guta
- hidropizie
- boli de rinichi

Indicatii - uz extern:

- stimularea circulatiei periferice
- tuse
- gripa
- guturai
- acnee

Mod de folosire - uz intern:

-ceai

Ceaiul se prepara din 10 g fructe de ienupar (2 lingurite) la 200 g apa; se iau 3-4 linguri pe zi.
Are actiune diuretica si antiseptica, aduce ameliorare in reumatism, guta, hidropizie (acumulare de apa in tesuturi). Gravidele si bolnavii care prezinta inflamatii manifestate prin urinare cu sange vor evita folosirea lui.

Mod de folosire - uz extern:

- ulei

Uleiul de ienupar in amestec cu spirt, in proportie de 1 g ulei volatil la 100 g spirt, calmeaza durerile provocate de reumatism, lumbago si diferite stari nevralgice.

- frectie

10 g de ulei de ienupar se amesteca cu 100 ml alcool, intr-o sticla in care se lasa timp de 4-5 ore, folosindu-se doar seara la culcare pentru frectii. O alta reteta este ca o mana de fructe zdrobite sa se amestece cu circa 100 g alcool. Dupa cateva zile se adauga un litru de otet de vin. Urmeza o macerare de 7-8 zile, apoi se strecoara si se intrebuinteaza in stari febrile.

- tinctura

1 lingurita de tinctura se dilueaza in jumatate de pahar de apa si se ia pe stomacul gol, cu minim 10 minute inainte de masa. Se iau 4 doze pe zi.
Indicatii: supraponderalitate, cistita, dermatita de contact, acnee, eczeme recidivante, guta, reumatism, edeme.