Hamei

Ecologie si raspandire: Hameiul creste spontan, agatat de arbori, la marginea padurilor, in zavoaie; prefera regiunile bogate in precipitatii, soluri cu textura mijlocie, profunde, bogate in calciu, cu PH-ul alcalin: O mai puteti intalni crescand in tufisuri, de-a lungul apelor curgatoare si pe garduri...
Perioada de vegetatie: Infloreste in linile de vara: iulie-august:
Perioada de recoltare: Se recolteaza numai conurile femele prin ciupire, cu pedunculul sub 1 cm, cand au culoarea verzuie de la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie, uscandu-se la umbra, la temperatura camerei. Conurile bune de recoltat se cunosc dupa culoarea verde sau verde-galbuie si bracteele alipite.

Proprietati:

- sedative ale sistemului nervos
- tonice stomahice
- mareste pofta de mancare prin stimularea secretiilor gastrice
- ceaiul are insusiri anafrodisiace
- diuretic
- bacteriostatice in tuberculoza

Indicatii - uz intern:

- anorexie
- tuberculoza
- usurarea activitatii digestive
- afectiuni renale
- insomnii
- guta
- calmarea excitatiilor sexuale
- reumatism

Indicatii - uz extern:

- vaginita
- trichomoniaza
- seboree, acnee

Mod de folosire - uz intern:

- ceai, bun calmant nervos

Ceaiul se prepara dintr-o lingurita si jumatate de conuri la 200 ml apa clocotita. Se va bea fractionat in 3 reprize. Daca se doreste a fi folosit ca somnifer se infuzeaza doar o lingurita de conuri la 200 ml apa clocotita cateva ore si se bea seara inainte de culcare.

Mod de folosire - uz extern:

- comprese

Pentru combaterea seboreei si a acneei se recomanda comprese cu o infuzie din 4-5 g conuri de hamei la 100 ml apa clocotita. Se aplica dupa ce s-a racit un pic.

- spalaturi vaginale

Pentru spalaturile vaginale se recomanda o infuzie preparata din 10 g conuri de hamei la 100 ml apa clocotita. Se foloseste infuzia calduta.

- cataplasme

Se aplica in cazul durerilor si se realizeaza din flori si foi.