Urzica

Urzica este o planta perena, ierboasa, care are in sol un rizom cilindric, subtire, lung si ramificat de culoare brun-deschis si cu numeroase radacini subtiri, pasloase. Produsul contine substante de natura glucidica, amine, steroli, cetone, ulei volatil, substante grase, acizi (formic, acetic, pantotenic, folic), sitosteroli, vitamine (A,C,B2 si K), clorofila ( 0,3 - 0,8% ),saruri de Ca, Mg, Fe, Si si altele. Substanta vezicanta pentru piele din planta proaspata este alcatuita din acid formic, o enzima si o toxalbumina.
Proprietati:

- aperitiv
- tonic al sistemului nervos
- stimulent al suprarenalelor
- racoritor
- depurativ, regenerator sanguin
- diuretic
- antireumatismal
- remediu al obezitatii

Indicatii - uz intern:

- digestii lente
- astenie, surmenaj, insuficienta suprarenala
- nervozitate
- demineralizare
- reumatism, guta
- litiaza urinara
- afectiuni pulmonare
- impotenta
- obezitate
- hepatism

Indicatii - uz extern:

- plagi, ulcere, degeraturi

Mod de folosire - uz intern:

- cruda: in salate
- fiarta: (foarte digestibila)
- suc: 1/5 de pahar timp de 15-20 de zile (reumatisme)

Mod de folosire - uz extern:

- zeama: cicatrizeaza (plagi, ulcere, in gargare, stingere vocala)
- decoct: din tije, coji de capatana - 250 g + 1 l apa (fierbere timp de o ora)
bai timp de 10 minute (apa cat mai calda), de trei ori pe zi.