Cresterea bebelusului in prima saptamana de la nastere

0 ani - Saptamana 1 (perioada de nou-născut)

Mişcarea partilor corpului

Observati mişcarea capului copilului. Este lipsita de stabilitate? Sustineti-i capul atunci cand nu este intr-o pozitie inclinata. Faceti asta cu un guler, o patura, cu mana, poala sau bratul cu care il leganati. Işi intoarce copilul capul dintr-o parte in alta? Daca nu, rasuciti cu blandete capul copilului in timp ce se afla intr-o pozitie inclinata. Asta il ajuta sa devina constient de existenta ambelor fete ale capului.

Observati mişcarea mainilor bebeluşului. Poate sa stranga cu putere? Lasati-l sa va apuce si sa va tina degetul. Nou-nascutul incepe legatura cu oamenii prin pipait. Înşfăcatul este un reflex prenatal şi se va diminua pe masura ce se dezvolta coordonarea ochi-mana. Cand va jucati cu el sau il tineti in brate, puneti-i palmele impreuna. Aceasta il ajuta sa realizeze treptat existenta celor doua parti ale corpului sau.

Observati mişcarea brateior copilului. Îndreptati-i bratul stang şi notati reactia nou-nascutului.

Indreptati-i apoi bratul drept şi notati reactia.

Observati mişcarea picioarelor. Indreptati-i piciorul stang şi notati reactia. Indreptati-i apoi piciorul drept si notati reactia;
Observati mişcarea labei piciorului. Atingeti si tineti in mana laba piciorului stang; notati reactia. Atingeti si tineti in mana laba piciorului drept; notati reactia copilului.

Activitatea acestei saptamani este conceputa pentru a observa miscarea şi reactiile copilului dumneavoastra. Atingand partile corpului nou-nascutului, îi permiteti sa-si dea seama de existenta corpului sau, prin intermediul pipaitului.
Pentru siguranta, înfaşurati nou-nascutul într-o patura.- in prima lui saptamana de viata. Timp de noua luni  copilul a stat chircit in pantecul mamei. Tinandu-l infaşurat, dupa nastere el se va simti in siguranta. Este ca un cocon protector al viermelui de matase.
Pe masura ce veti face exercitii cu partile corpului copilului, de-a lungul primelor saptamani, veti realiza ca  el işi va întinde bratele si picioarele, adaptandu-se la noul sau mediu. Încet, încet, paturica de siguranta nu va mai fi atat de necesara.

Vorbiti copilului. Folositi fraze scurte, care sa reflecte personalitatea dumneavoastra. Cantati si fredonati in preajina lui. Daca nu va place sa cantati sau sa fredonati, folositi o cutie muzicala sau un casetofon la care el sa auda cantece de leagan domoale. Aceasta ti stimuleaza nou-nascutului simtul auzului.
 
Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni