Cresterea bebelusului. Saptamana 5

 0 ani - Saptamana 5 (bebeluşul sugar la o lună şi o saptămână de la naştere)

Oglinda şi pendulul

Folositi o oglinda mobila (de preferinja incasabila) sau tineti copilul destul de aproape de o oglinda mare, astfel incat sa se poata privi el insusi. Zambeste sau gangureşte? Daca da, raspundeti-i printr-un zambet sau gângurit. Vorbiti cu copilul si spuneti-i pe nume, in vreme ce dumneavoastra şi copilul va uitati in oglinda. Se intinde dupa imaginea din oglinda? Cand ii vorbiti copilului, folositi o voce expresivă

Proptiti copilul intr-un scaun de sugar. Sprijiniti-i capul cu un guler pentru sugari sau o paturica rulata. Atarnati un mosor, o mutra caraghioasa desenata pe o farfurie de carton sau orice alt obiect nepericulos de o coarda ori o de o bucata de elastic lat de 6-7 mm agăţate de partea de sus a unei uşi, a unui toc de uşa, ventilator de tavan sau orice altceva aflat la inaltime. Obiectul trebuie sa fie in vazul copilului.

Impingeti obiectul atârnat, astfel incat sa se balanseze inainte şi inapoi ca un pendul. Îndemnati copilul sa urmareasca mişcarea aceasta de du-te vino.

 Repetati o parte din activitatile primei saptamani. E posibil să vă fi plictisit de ele, dar copilul are nevoie de multe repetitii pentru dezvoltarea capacitatii de conştientizare şi de asociere.

Gimnastica din patut din Saptamana 4 poate fi facuta şi intr-un ţarc. Pendulul poate fi atârnat deasupra ţarcului sau pătuţului. Aceste activitati ar trebui sa stârneasca interesul copilului pentru perioade scurte de timp.

Totusi, nu faceti ambele tipuri de activităţi deodată. Copilul are nevoie doar de un tip de activitate la un moment dat, pentru a se evita suprasolicitarea sau confuzia.

Aceste activitati dezvoltă:
•    conştientizarea propriei imagini;
•    abilitatea primară de a asculta;
•    interesul copilului de a determina producerea sunetelor privind;
•    stimularea vizuala;
•    conştientizarea faptului că mişcarea poate iniţia un răspuns.

Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni