Cresterea bebelusului. Saptamana 8

 0 ani - săptămâna 8 (bebeluşul sugar la două luni de la naştere

Percepţii

Aşezaţi copilul cu faţa în jos pe o plapumă sau o pătură întinsă pe podea.

Vorbiţi copilului sau produceţi un sunet. Îşi saltă capul, încearcă să întoarcă faţa spre dumneavoastră sau să vă vadă? Dacă nu, încercaţi din nou. O inflexiune plăcută şi variată a vocii stimulează auzul sugarului. Dacă el dă semmn de răspuns, produceţi sunetul în direcţii diferite. Încercaţi întâi la stânga, apoi în fata copilului şi în cele din urmă, la dreapta. Nu e necesar să producă sunete în spatele copilului pentru că nu vă poate vedea acolo. Remarcaţi orice reacţie a pruncului dumneavoastră.

Întoarceţi copilul pe spate şi repetaţi activităţile de mai sus. Este important să începeţi cu partea stângă şi să vă mişcaţi apoi pe dreapta. Conştientizarea de timpuriu a existenţei stângii şi a dreptei ajută copilul să înveţe mai repede aceste noţiuni.

Întindeţi braţul stâng al copilului. Rămâne întins sau se ghemuieşte din nou? Repetaţi toate acestea cu braţul drept.

Apoi, cu picioarele stâng şi drept. Nu uitaţi să alternaţi stânga şi dreapta pentru că sugarul să înveţe existenţa celor două părţi laterale, stânga şi dreaptă. Această noţiune va fi mult mai greu de deprins mai târziu.

Puneţi laolaltă cele două palme ale copilului. Rămân împreună? Sau le desface şi le impreunează înapoi? Depărtarea şi apropierea mâinilor denotă conştientizarea lor.

Această activitate dezvoltă;
•    conştientizarea unei surse producatoare de sunete;
•    reacţia părţilor corpului când sunt ele însele mişcate;
•    conştientizarea părţilor laterale, stânga şi dreapta;
•    conştientizarea existenţei mâinilor.

Cresterea bebelusului de la nastere la un an - cele 51 de săptămâni