Cresterea bebelusului. Saptamana 16

0 ani - Saptamana 16 (bebeluşul la patru luni) 

Coordonarea ochi - mână
Luaţi un borcănel cilindric de plastic, de exemplu de la condimente sau altul de aceeaşi mărime. Puneţi copilul pe spate. Rostogoliţi borcănelul pe pieptul copilului şi mai jos pe abdomen, apoi înapoi pe piept pentru a avea o senzaţie tactilă. Repetaţi dacă sugarul dă semne de răspuns. Aşezaţi copilul pe stomac. Puneţi borcanul de plastic pe o parte si rostogoliţi-l către copil. Îndemnaţi-l să vă urmărească în timp ce faceţi asta. Lasaţi-l să-şi întindă în voie braţele şi mâinile. Vă urmareşte el rostogolind borcanul? Încearcă să-l apuce? Se agită uşor în încercarea de a apuca borcanul? Pentru o stimulare suplimentară un clopoţel zornăitor ar putea fi plasat în interior înainte de a porni rostogolirea borcănaşului către copil. Lasaţi-l să atingă şi să exploreze recipientul cel mic.

Daţi de-a dura borcanaşul din nou către bebeluş, şi vorbiţi-i în timp ce faceţi asta.

La vârsta aceasta, copilul ar putea prefera să fie sprijinit în poziţia şezut când micul container este rostogolit. Totuşi o mai mare libertate de mişcare şi imboldul de a se mişca înainte şi cel de a apuca sunt favorizate dacă sugarul stă întins pe stomac.

Notaţi-vă reacţia copilului pe măsură ce daţi de-a dura borcanaşul către el. Scoate el sunete, încearcă el să apuce obiectul sau doar priveşte? Dacă sugarul doar se uită, înseamnă că el participă, şi coordonarea privirii are loc.

Este important să repetaţi unele dintre activităţile anterioare, mai cu seamă pe cele care au produs un răspuns anterior nesemnificativ.

Această activitate dezvoltă:
- conştientizarea obiectelor ce se rostogoloesc;
- aptitudinea de a urmări un obiect în mişcare;
- baza îndemnării în încercarea de a apuca;
- capacitatea de a asculta când i se vorbeşte, ceea ce ajută la dezvoltarea vocabularului.

Creşterea bebeluşului de la naştere la un an - cele 51 de săptămâni