Cresterea bebelusului. Saptamana 19

0 ani - Săptămâna 19 (bebeluşul sugar la patru luni şi trei săptămâni)   

Reuşind să apuce  

Sprijiniţi copilul în poziţia şezut pe podea. Înşiraţi pe un rând un mosor. O minge, o zornăitoare sau trei obiecte similare. S-ar putea să fie necesar să puneti aceste lucruri pe o masuţă joasă ori pe un taburet, astfel încât să-i fie la îndemână sugarului.

 Deplasaţi întâi obiectul din stânga ca să vedeţi dacă va încerca să-l apuce ori să-l tragă spre el cu mâna. Mişcaţi apoi următorul obiect mai aproape de copil şi urmăriţi răspunsul acestuia. Deplasaţi şi cel de-al treilea lucru mai aproape de el şi din nou vedeţi ce reacţie are sugarul. Ajunge la el sau preferă pe vreunul dintre celelalte două? Repetaţi această activitate şi îndemnaţi copilul să pipăie fiecare din lucruri. S-ar putea să fie necesar să-i daţi o mână de ajutor când îl îndemnaţi să atingă şi să apuce fiecare obiect.

Înlocuiţi obiectele cu altele şi repetaţi această activitate. Nu uitaţi să lucraţi de la stânga la dreapta atunci când mişcaţi obiectele mai aproape de copil. Aceasta îi va da simţul înaintării de la stânga la dreapta, ceea ce este o condiţie obligatorie pentru scris şi citit.

Continuaţi să repetaţi unele dintre activităţile precedente, mai ales pe cele asociate cu mişcarea părţilor corpului.

Amintiţi-vă să mişcaţi întâi piciorul sau mâna din partea stângă a corpului, pentru a pune bazele simţului de lateralitate stânga-dreapta. Ca o prelungire a acestui concept, rostogoliţi cu grijă corpul copilului de la stânga la dreapta de mai multe ori.

Această activitate :
•    dezvoltă coordonarea ochi - mână;
•    dezvoltă abilitatea de a stabili un contact vizual cu un obiect fix ori în mişcare;
•    dezvoltă conştientizarea conceptelor „stânga" şi „dreapta";
•    îmbunătăţeşte simţul pipăitului.

Creşterea bebeluşului de la naştere la un an - cele 51 de săptămâni