Cresterea bebelusului. Saptamana 23

0 ani - Săptămâna 23 (bebeluşul sugar la cinci luni şi trei săptămâni) 
Mişcarea pentru a apuca 
 
Ajutaţi copilul să stea în şezut pe podea. Folosiţi o bucată de panglică colorată sau o bucată îngusta din material textil, cam de 30 cm lungime. (Copilul nu trebuie lăsat singur să se joace cu panglica ori materialul). Miscaţi şerpuit panglica sau pânza şi încercaţi să stârniţi interesul copilului să le atingă. Strigaţi-l pe nume şi continuanţi să agitaţi panglica! Priviţi copilul! Ignoră panglica sau încearcă să o atingă şi s-o tragă spre el, în încercarea de a o ridica cu degetul mare şi cu cel arătător?

Puneţi copilului să atingă şi să ţină panglica. Retrageţi-o uşor şi aşezaţi-o pe jos în faţa lui. Ademeniţi-l să se întindă dupa ea. Dacă nu dă niciun răspuns, fluturaţi panglica din nou şi îndemnaţi-l să o atingă şi să încerce să o apuce.

Cu altă ocazie, folosiţi o panglică mai lungă, o cârpă ori o sfoară şi legaţi usor un mic obiect la un capăt. Arătaţi copilului obiectul legat şi permiteţi-i să-l ţină şi să-l simtă. Puneţi copilul pe burtă.

Plasaţi obiectul legat în faţa acestuia, în raza lui e ajungere. Trageţi încet panglica de langă el. Îndemnaţi copilul să urmărească cum se îndepărtează obiectul. Încearcă sugarul să se mişte în faţă pentru a apuca obiectul legat de panglică?

Puneţi mâna copilului pe obiect şi trageţi uşor de panglică. Faceţi asta până când sugarul realizează despre ce este vorba şi devine motivat să se întindă după obiectul aflat în mişcare. Dacă el nu arată niciun interes, încercaţi experimentul din nou altă dată.

Aceasta activitate este gândită să stimuleze copilul ca să dorească să se mişte înainte. Contactul corpului cu podeaua şi lupta de a se mişca către un obiect ar trebui să servească pentru a genera interesul de a se târî într-o manieră rudimentară. În cele din urmă, copilul va descoperi că se poate mişca înainte şi va pune mâna pe obiecte cu un efort foarte mic.

Această activitate dezvoltă:
•    coordonarea ochi - mână;    
•    contactul vizual şi controlul asupra unui obiect în mişcare;
•    interesul de a atinge şi de a se mişca înainte;
•    simţul pipăitului.
 
Creşterea bebeluşului de la naştere la un an - cele 51 de săptămâni