Cresterea bebelusului. Saptamana 26

0 ani - Saptamana 26 (bebelusul sugar la sase luni si doua saptamâni)  

Aruncarea cu mingea confectionata dintr-un ciorap 
 
Recurgeti la mingea confectionata dintr-un ciorap folosita în activitatea din Saptamâna 6 sau faceti una noua. Lasati copilul sa o tina si sa o pipaie. Luati încetisor mingea din mâna copilului si aruncati-o la o distanta mica. Asigurati-va ca faceti aceasta în câmpul vizual al copilului. Ridicati mingea si aruncati-o din nou. Apoi dati-i-o copilului si îndemnati-l sa o arunce. Ajutati-l sa încerce sa tinteasca si sa arunce mingea. Laudati-l pentru fiecare încercare reusita pe care o face. Aceasta îl va motiva si va dori sa continue. Repetati din când în când aceasta activitate.

Alta data, în timpul saptamânii, stati pe podea în fata copilului si aruncati usor mingea catre el.

Ajunge la el si o apuca, sau doar o lasa sa cada? Îndemnati-l sa ia mingea si sa o arunce la dumneavoastra. S-ar putea ca el sa vrea sa pastreze mingea, dar încercati sa-l încurajati sa o arunce sau sa v-o dea. Laudati-l pentru orice încercare pe care o face, încercati sa evitati sa spuneti: „Nu, nu, uita-te la mama!". Puteti spune:
"Eu arunc mingea asa. Tu poti sa mi-o dai tot asa?" Apoi dati mingea copilului. S-ar putea ca el doar sa se uite la ea sau s-o puna jos. Daca se întâmpla asa, opriti activitatea si încercati mai târziu. Prin exercitiu, copilul va învata sa se controleze si va fi în stare sa arunce mingea. Totusi, îndemânarea de a tinti cu precizie va veni mai târziu.

 Aceasta activitate a fost gândita mai cu seama pentru ca sugarului sa i se dezvolte interesul de a arunca un obiect ca un scop în sine. La vârsta aceasta, copiilor le place sa arunce si sa lase obiectele sa cada, fara un motiv anume.

Aceasta activitate dezvolta:
•    constiinta de a arunca un obiect ca un scop în sine;
•    controlul vizual al concentrarii asupra unui obiect în miscare;
•    simtul pipaitului;
•    o coordonare mai buna ochi - mâna.

Creşterea bebeluşului de la naştere la un an - cele 51 de săptămâni