Cresterea bebelusului. Saptamana 29

0 ani - Saptamâna 29 (bebelusul sugar la sapte luni si o saptamâna)

Stivuirea (aranjarea)  obiectelor si prabusirea lor

stivuire, stivă= Mulţime de obiecte de acelaşi fel (şi cu aceleaşi dimensiuni), aşezate ordonat unele peste altele, pentru a forma o gramadă;
 
Folositi oricare trei obiecte, precum niste capace mari de la recipientele pentru detergenti, mosoare ori gheme de lâna. Stivuiti cele trei lucruri si daramati-le, în vreme ce copilul priveste. Repetati exercitiul de câteva ori. Daca vrea sa va ajute, îndemnati-l sa o faca. Apoi, împreuna, darâmati stiva. Rostiti cuvântul "jos" atunci când obiectele cad.  Îndemnati copilul sa stivuiasca lucrurile fara ajutorul dumneavoastra. Totusi, daca da semne ca ar avea nevoie de sprijin, acordati-i-l. Nu uitati sa-l laudati pentru orice raspuns pozitiv pe care vi l-ar putea da. Continuati sa-l lasati sa stivuiasca cele trei obiecte si sa le darâme. De fiecare data când obiectele cad, punctati cu o voce potrivita cuvântul „jos".

În timpul saptamânii, gasiti alte obiecte pentru a le stivui ori folositi-le tot pe acestea.

Evitati sa folositi obiecte pe care copilul le-ar putea înghiti. Trei lucruri sunt suficiente la un anumit moment. La vârsta aceasta, folosirea prea multor obiecte pentru a fi stivuite poate crea o stimulare excesiva.

Alta data, taiati câteva patrate sau dreptunghiuri dintr-un carton sau dintr-un alt ambalaj destul de mare pentru a putea încapea capacele de detergent. Adaugati alte capace, mosoare sau gheme de lâna si folositi-le pentru a echilibra ori a stabiliza o stiva mai mare.

Aceasta activitate dezvolta:
•    coordonarea ochi-mâna;
•    interesul de a imita ori urma indicatii;
•    o întelegere mai buna a conceptului "Jos";
•    îmbunatatirea simtului pipaitului,

Creşterea bebeluşului de la naştere la un an - cele 51 de săptămâni