Cresterea bebelusului. Saptamana 30

0 ani - Saptamana 30 (bebelusul sugar la sapte luni si doua saptamâni)
Fosnet de hârtie
 
Luati orice fel de hârtie ce a fost taiata în patrate de 30 x 30 cm2. Puteti folosi si ziare, dar cerneala poate lasa urme. Luati unul dintre patratele de hârtie si aratati-i-l copilului. Strângeti-l în mâna si faceti cât de mult zgomot se poate. Luati alt patrat de hârtie si mototoliti-i lânga urechea copilului, astfel încât el sa auda mai bine fosnetul specific al mototolitului hârtiei. Dati copilului o bucata de hârtie si îndemnati-l sa o strânga în mâna. Daca este necesar, mototoliti si dumneavoastra simultan un patrat de hartie ca sa fiti siguri ca sugarul pricepe ceea ce vreti sa faca el. Repetati aceasta activitate atât timp cât copilul ramâne interesat. Daca nu arata nici un interes, încercati mai târziu.
Daca sugarul s-a aratat cooperant, încurajati-l sa va ajute sa arancati ghemotoacele de hârtie la cos. Creati astfel, împreuna cu copilul, un joc alternativ, de aruncare la cos.

Laudati-l pentru orice încercare pozitiva pe care o face.

Alta data, alegeti o jucarie mare si aratati-o copilului. Puneti-o în interiorul unei cutii care a fost umpluta cu hârtie mototolita. Închideti cutia si îndemnati copilul sa o deschida si sa gaseasca jucaria ascunsa acolo. Fosnetul produs de hârtia facuta ghemotoc îi va stârni interesul. Totusi, s-ar putea ca la început sa aiba nevoie de ajutor ca sa gaseasca jucaria din cutie. Repetati aceasta activitate si lasati copilul sa încerce de unul singur sa gaseasca jucaria ascunsa. Laudati-l pentru orice raspuns pozitiv. Aceasta îl va ajuta sa-si mareasca încrederea si sa-si creeze o imagine buna despre sine însusi. Pentru a-i mari interesul, puteti schimba obiectul care trebuie ascuns în cutie.

Aceasta activitate dezvolta:
•    muschii mici ai mâinii;
•    capacitatea de a asculta;
•    curajul copilului de a imita sau de a încerca un lucru de unul singur;
•    constientizarea conceptului "înauntru".

Creşterea bebeluşului de la naştere la un an - cele 51 de săptămâni