Sa ne gandim la sarcina inainte de aparitia ei

SA NE GÂNDIM LA SARCINA ÎNAINTE DE APARITIA EI
Pentru ca sarcina sa înceapa în cele mai bune conditii e bine sa va gânditi la aceasta pâna la survenirea ei. Etapa preconceptionala este o perioada de o mare importanta ce se rasfrânge atât asupra rezultatului final al sarcinii, cât si asupra sanatatii viitorului copil. Sarcina neplanificata si nedorita de femeie sau nerecomandata de medic este expusa unor riscuri considerabile pentru mama si copil, în primele saptamâni de sarcina, când nici macar nu stiti daca sânteti însarcinata, dezvoltarea copilului poate fi usor afectata de factorii profesionali si de mediul ambiant daunator (factori chimici, radiatie s. a.), consumul de alcool, folosirea unor medicamente. Maladiile acute sau cronice pe care le aveti, de asemeni, pot complica evolutia sarcinii si pune în pericol sanatatea dvs. si a copilului pe care îl purtati.

Fiecare cuplu înainte de a planifica un copil trebuie sa faca o evaluare medicala a factorilor de risc pentru sarcina si nasterea copilului.
Pentru a reduce riscurile ce pot pune în pericol sanatatea dvs. si a viitorului copil, urmati recomandatiile indicate mai jos:

1. Evitati o sarcina nedorita. Preveniti o graviditate nedorita, evitati sarcinile la un interval mai mic de 2 ani, pâna la vârsta de 18 ani si dupa 35 ani prin aplicarea metodelor de contraceptie.

2.  Efectuati un control medical înainte de a planifica o sarcina. Pentru a exclude o maladie extragenitala sau ginecologica ce ar putea complica evolutia sarcinii, efectuati un control medical înainte de a planifica sarcina.

3.  Consultati specialistii daca aveti o anamneza obstetricala complicata (avort spontan habitual, sarcina prematura, moarte perinatala). În caz de anamneza obstetricala complicata, se recomanda un control detaliat înainte de sarcina, pentru identificarea factorilor care determina aceasta patologie si efectuarea tratamentului necesar care ar reduce riscurile pentru sarcina ulterioara.

4. Nu fumati. Evitati sa va aflati într-o încapere în care se fumeaza.

Fumatul reduce substantial sansele de a naste un copil sanatos.

5. Nu consumati alcool. Consumul de alcool în etapa preconceptionala si pe parcursul sarcinii poate cauza întreruperea sarcinii si anomalii de dezvoltare a fatului.

6.  Alimentati-va corect. Folositi o dieta bogata în vitamine (legume si fructe). Este rationala folosirea complexelor de polivitamine (în special a vit. B si acidului folie) pentru a reduce riscul malformatiilor la fat. Evitati surplusul si deficitul de greutate.

7. Nu folositi alte medicamente decât cele recomandate de medic.

8. Evitati lucrul greu si în conditii nocive. Lucrul greu si în conditii nocive este contraindicat în perioada preconceptionala si pe parcursul sarcinii.

9.Excludeti riscul de a avea o maladie cu transmitere sexuala. Maladiile cu transmitere sexuala (herpes, sifilis, gonoree, chlamidie, HIV/ SIDA) pot afecta sanatatea dvs. si a viitorului copil. Evitati contactele sexuale întâmplatoare. Daca aveti un risc sporit de a contracta o maladie cu transmitere sexuala, la fiecare act sexual folositi condomul (prezervativul), înainte de a planifica o sarcina, ar fi bine sa excludeti factorii infectiosi susmentionati prin efectuarea investigatiilor (analizelor) corespunzatoare.
Dr. Ludmila Ciocîrla