Luna intai - Aparitia sarcinii

 Luna întâi (saptamana 1-4)
- APARITIA SARCINII -


PRIMA LUNA DE DEZVOLTARE
La sfârsitul primei luni (aproximativ doua saptamâni dupa ce ati constatat absenta menstruatiei), embrionul este ceva mai lung de l centimetru si la el se pot deosebi capul, corpul si mugurii bratelor si picioarelor. Spre sfârsitul celei de a patra saptamâni, inima deja bate. Acest lucru însa poate fi vizualizat doar în timpul examenului ecografic.

CONCEPTIA
Pentru a concepe un copil, contactul sexual trebuie sa aiba loc în perioada ovulatiei. În cazul unui ciclu menstrual regulat, aceasta perioada fertila corespunde jumatatii intervalului dintre doua menstruatii. Perioada fertila este perioada în care un ou (ovul) este eliberat de unul dintre cele doua ovare.
Ovulul, eliberat din ovar, coboara prin trompa uterina, pregatit sa fie fertilizat (fecundat). Aceasta se întâmpla daca unul din cele câteva milioane de spermatozoizi, prezenti în sperma ejaculata, intercepteaza oul si patrunde în el.
Astfel, ovulul si spermatozoidul se contopesc pentru a forma o singura celula, care contine un numar egal de gene de la fiecare parinte.

Aceste gene, care împreuna concura la formarea unui nou organism uman un nou si unic copil, sânt aranjate în 23 de perechi de cromozomi. Fiecare cromozom, în cadrul fiecarei perechi de cromozomi, provine de la unul dintre parinti.
Astfel, în momentul conceptiei, noua combinatie de gene va fi gata sa transmita mesaje chimice, care vor determina caracteristicile copilului dumneavoastra: daca va avea pielea mai închisa sau mai deschisa Ia culoare, daca va fi mai înalt sau mai scund, daca va fi fata sau baiat si cu care parinte va semana mai mult.
Odata oul si spermatozoidul contopiti, celula unica formata începe sa se divizeze rapid, dând nastere la 2,4,8,16 celule (si asa mai departe). Aceasta masa crescânda de celule va alcatui un mic „ghem" de tesuturi care se va atasa de mucoasa (stratul interior) uterului, cam la a 4 zi dupa conceptie.

Aceasta înseamna ca, în momentul în care dumneavoastra constatati o „întârziere" a menstruatiei, celula unica initiala a suportat deja o dezvoltare considerabila. Aceasta perioada precoce de dezvoltare este extrem de importanta. De aceea, femeia care planifica o sarcina trebuie sa fie sanatoasa, cu o stare de nutritie buna si sa se fereasca de potentialii factori de risc cum ar fi: alcoolul, tutunul, unele medicamente, drogurile si bolile infectioase.

BAIAT SAU FATA?
Unul dintre aspectele dezvoltarii noului copilas este determinarea sexului.

Una din cele 23 perechi de cromozomi, pe care copilul le mosteneste de la cei doi parinti, este alcatuita din doi cromozomi de „sex". Mama, care are doi cromozomi X-feminini, contribuie cu unul dintre acestia la "zestrea" copilului. Tatal, care are un cromozom X-feminin si unul Y-masculin, poate contribui cu oricare dintre ei si astfel se va decide sexul copilului (XX = fata, XY = baiat).
Uneori parintii ar vrea sa poata alege sexul copilului. În prezent nu exista metode sigure de pronosticare a sexului; metodele de determinare care se cunosc nu se folosesc în cazul unor parinti sanatosi. Pe de alta parte, societatea respinge ideea unui asemenea amestec, din motive etice.
In cazul în care un cuplu este amenintat de riscul unei boli transmise copilului de un anumit sex prin mostenire, exista posibilitatea de a stabili sexul lui în termenele timpurii ale sarcinii si, la recomandarea medicului, sarcina poate fi eliminata.

CUM SÂNT CONCEPUTI GEMENII
Una din 80-100 de nasteri aduce pe lume gemeni. Sansele de a avea gemeni cresc daca au existat sarcini gemelare în familia unuia dintre parinti.

GEMENII IDENTICI (întotdeauna de acelasi sex) rezulta din ovulul fertilizat care se împarte în doua, în momentul conceptiei. Fiecare dintre cei doi copii gemeni are acelasi aranjament de gene, ceea ce face sa aiba acelasi aspect fizic, în timpul sarcinii, ambii copii împart aceeasi placenta, dar fiecare are propriul lui cordon ombilical si sac amniotic.

GEMENII DIFERITI nu se aseamana unul cu altul mai mult decît o fac orice alti frati. Ei sânt conceputi independent unul de celalalt, atunci când doua ovule sunt eliberate simultan din ovare si sunt fecundate de doi spermatozoizi diferiti. Fiecare are propria lui placenta, propriul lui cordon ombilical si sac amniotic.
! LUNILE DE SARCINĂ !
Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4Luna 5Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 | Luna 9 | Luna 10.

Dr. Ludmila Ciocîrla