Luna a doua de sarcina. Confirmarea sarcinii

 Luna a doua (saptamana 5-8)
CONFIRMAREA SARCINII

DEZVOLTAREA EMBRIONULUI LA 2 LUNI
La sfârsitul celei de a doua luni, embrionul atinge aproximativ lungimea de patru centimetri. Organele vitale sunt deja formate, iar sistemele organismului (digestiv, respirator, urinar) au prins deja contur, începe sa bata inima. Se pot observa rudimente de urechi, încheieturi, degete. Pleoapele sunt formate. In aceasta perioada, embrionul este foarte sensibil la alcool, medicamente si substante chimice. Daca factorii respectivi au actionat pâna la aceasta etapa de dezvoltare, ei pot determina aparitia unor malformatii (anomalii) congenitale.

SEMNELE PRECOCE DE SARCINA
Lipsa menstruatiei asociata cu oricare din urmatoarele semne:
·    Marirea sânilor, care devin mai sensibili
·    Gust metalic ciudat în gura
·    Oboseala
·    Slabiciune fizica si ameteala
·    Greata si voma
·    Repulsie fata de unele mirosuri si alimente
·    Mictiunea frecventa - va permite sa presupuneti prezenta unei sarcini.

CONFIRMAREA SARCINII
O data ce ati constatat lipsa menstruatiei este în folosul dumneavoastra si a viitorului copil sa va adresati cât mai repede medicului, în special daca ati avut probleme la o sarcina precedenta sau sunteti sub observatie medicala în legatura cu: diabetul, epilepsia, bolile de sânge etc.
Medicul va va examina si va stabili prezenta sau lipsa sarcinii.

CE TREBUIE SA EVITATI DACA ATI STABILIT CA SUNTETI GRAVIDA
·    Nu fumati. Evitati sa va aflati într-o încapere unde se fumeaza. Fumatul în timpul sarcinii poate reduce substantial sansa de a da nastere unui copil sanatos.

·    Nu consumati alcool. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate sa afecteze grav sanatatea copilului: anomalii de dezvoltare, retinere în dezvoltarea fizica si psihoemotionala.

·    Alimentati-va corect. Reduceti consumul de bauturi cu continut crescut de cofeina (cafea, ceai concentrat, cola); fiti foarte atenta cu igiena alimentelor; spalati cu atentie fructele si legumele pe care le consumati proaspete; pentru a evita infectiile intestinale, gatiti cu multa grija carnea si ouale; Evitati laptele nepasteurizat si produsele din acest fel de lapte.

· Excludeti actiunea factorilor nocivi ai mediului ambiant. Nu folositi medicamente care nu v-au fost prescrise în mod special.

Atentionati medicul ca sunteti gravida când vi se recomanda o radiografie, când aveti nevoie de anestezie locala la stomatolog. Evitati camerele în care exista emanatii toxice de la vopsea sau alte produse. Daca aveti o eruptie pe piele sau orice alt semn de boala infectioasa, adresati-va imediat medicului. Evitati contactul cu orice persoana care are o boala infectioasa. Evitati contactul cu animalele.

ACUZE OBISNUITE

«Raul» de dimineata. Greata si voma
Majoritatea femeilor au greata si voma în timpul primelor trei luni de sarcina. Ele pot fi cauzate de schimbarile hormonale. De obicei, greata dispare dupa saptamâna a 12-a de sarcina.

Pentru a evita sau reduce «raul» de dimineata:
1.   Înainte de a va scula din pat, beti o ceasca de ceai sau mâncati un biscuit;
2.   Sculati-va lent si stati putin asezata pe marginea patului;
3.   Luati gustari mici, la fiecare doua-trei ore;
4.   Evitati sa beti suc de citrice, cafea; beti, în schimb, bauturi gazoase;
5.   Evitati sa gatiti mâncaruri cu arome puternice;
6.   Evitati pe cât e posibil mirosurile neplacute.
Daca problema devine serioasa invitati medicul. Nu luati medicamente împotriva greturilor pâna nu discutati cu medicul.

Lesinul
Senzatia de lesin sau chiar lesinul apar mai frecvent la începutul sarcinii. Ele sunt provocate de tensiunea arteriala joasa.
Un alt motiv poate fi scaderea continutului glucozei în sânge. Pentru a evita aceasta situatie, mâncati mai des. Puteti lua mici gustari de felul: un pahar de
lapte, un fruct, un iaurt la fiecare doua ore.

Daca aveti senzatie de lesin:
1.   Asezati-va sau culcati-va (ânga o fereastra deschisa daca se poate);
2.   Descheiati-va la haine, relaxati-va;
3.   Luati o gustare bogata în proteine si carbohidrate (un pahar de lapte, o chifla).

Oboseala
Se poate întâmpla sa va simtiti obosita în primele trei luni ale sarcinii, încercati sa va odihniti cât mai mult si sa va asezati ori de câte ori este posibil. Evitati activitatile care nu sunt neaparat necesare. Mâncati regulat; dieta trebuie sa fie echilibrata. Spuneti-i sotului sau prietenilor ca va simtiti obosita si acceptati ajutorul lor.

Mictiunea frecventa
Este un lucru obisnuit în primele luni de sarcina sa aveti mictiune frecventa. Ea este conditionata de presiunea uterului în crestere asupra vezicii urinare.

Semne de alarma
Chemati salvarea imediat daca aveti:
-     sângerare vaginal
Consultati medicul în 24 ore, daca aveti:
-     voma frecventa
-     temperatura > 38°C

Retineti
Durerile abdominale si sângerarile vaginale pot fi semnele unei amenintari de avort sau ale unei sarcini extrauterine.

! LUNILE DE SARCINĂ !
Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4Luna 5Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 | Luna 9 | Luna 10.

Dr. Ludmila Ciocîrla