Luna a treia de sarcina. Consultatia medicala

 Luna a treia (saptamana 9-12)
CONSULTATIA MEDICALA

DEZVOLTAREA FATULUI LA 3 LUNI
· Spre sfârsitul celei de a treia luni, embrionul „promoveaza" la stadiul de fat, are aproape 15 centimetri în lungime si o greutate de 100 gr. Rinichii lui au început sa secrete urina. I s-au format unghii pe degete si au aparut în gingii mugurii celor 20 de dinti "de lapte". Organele genitale sunt formate, dar ele înca nu pot fi vizualizate ecografic. Capul e mare si constituie aproape jumatate din lungimea corpului. Toate organele si sistemele organismului sunt deja constituite.

NECESITATEA CONSULTATIEI MEDICALE
Îngrijirea prenatala asigurata regulat de moasa sau medic are scopul de a va proteja starea de sanatate pe toata perioada sarcinii si de a supraveghea daca dezvoltarea copilului decurge normal, îngrijirea prenatala asigura depistarea oportuna a oricaror devieri în evolutia fiziologica a sarcinii.
Sarcina nu este o boala, ci un proces fiziologic. O sarcina se dezvolta mai bine în cadrul familiei. Uneori sarcina se poate agrava si pune în pericol sanatatea dvs. si a viitorului copil. Chiar daca va simtiti pe deplin sanatoasa, efectuati regulat examenul medical.

O sarcina insuficient supravegheata poate conduce la o nastere înainte de termen sau complicata, cu un risc pentru sanatatea mamei si mult asteptatului copil.

PRIMA CONSULTATIE
În cursul primei vizite, medicul va va pune întrebari pentru a afla daca exista factori ce ar putea afecta evolutia sarcinii si starea de sanatate a bebelusului.

Va puteti astepta sa fiti întrebata despre:
·    lucrul dvs. si factorii profesionali;
·    bolile si operatiile suportate, medicamentele utilizate;
·    bolile ereditare în familia dvs. si a sotului;
·    particularitatile ciclului menstrual si data ultimei menstruatii;
·    nasterile avute si avorturile efectuate.

Aceste detalii sunt de o importanta extrema pentru planificarea corecta a îngrijirii medicale a dumneavoastra pe parcursul sarcinii si al nasterii.

Veti face anumite teste necesare pentru aprecierea evolutiei sarcinii. Aceste teste includ:
-teste ale sângelui si urinei,
-masurarea tensiunii arteriale,
-masurarea staturii si
-cântarirea masei corpului, precum si
-examinarea clinica a abdomenului, sânilor, inimii, plamânilor si a pielii.

Examinarea ginecologica speciala depisteaza starea colului uterin si a uterului si stabileste mai exact termenul sarcinii.

Testele de sînge vor determina grupul sangvin si Rh-apartenenta, prezenta unei anemii si gradul ei, sau a proceselor inflamatorii care necesita tratament.

CARE ESTE DATA PROBABILA A NASTERII?
Data probabila a nasterii se calculeaza astfel: se scad trei luni de la prima zi a ultimei menstruatii si se adauga sapte zile.
De exemplu, daca ultima menstruatie pe care ati avut-o a început pe data de l0 februarie 2001, data probabila când veti naste este 17 noiembrie 2001 (10 februarie minus 3 luni = 10 noiembrie; 10 noiembrie plus sapte zile = 17 noiembrie). Majoritatea copiilor se nasc în limita: o saptamâna înainte sau una dupa data calculata a nasterii.

Daca aveti îndoieli asupra datelor (din cauza ca aveti un ciclu menstrual neregulat sau ati avut usoare sângerari în prima luna de sarcina), apoi un test ecografic poate stabili termenul sarcinii si data probabila a nasterii.

Durata medie a unei sarcini este de 266 zile. Este dificil de constatat data precisa a conceptiei. De aceea, durata sarcinii se considera, de regula, 280 zile (40 saptamîni) începînd de la prima zi a ultimei menstruatii.

Vizitele medicale de rutina
Prima vizita la medic trebuie facuta pâna la 12 saptamîni. În continuare în cazul unei evolutii fiziologice a sarcinii e necesar sa vizitati medicul: la 16-18, 22-24, 28-30, 35-36 si 38 de saptamîni. Medicul va va efectua investigatia necesara, va verifica daca sarcina evolueaza fiziologic, va va ajuta sa evitati riscurile asociate sarcinii si sa nasteti un copil sanatos.
La fiecare vizita, va va fi masurata tensiunea arteriala si examinata urina pentru a depista cât mai devreme eventuale schimbari. Controlul clinic include o examinare externa a abdomenului, pentru a constata cresterea copilului, se exclud posibilele edeme ale mâinilor si ale gleznelor, precum si evaluarea dinamicii masei corpului. Daca nu exista indicatii, examenul ginecologic special nu vi se va efectua de fiecare data.

În perioadele dintre vizite, este bine sa va notati orice schimbare observata si apoi sa informati medicul. Adresati-va medicului imediat ce apare un simptom alarmant cum ar fi:
-sângerare vaginala,
-durere pelviana,
-dureri de cap,
-ameteli,
-tulburari de vedere,
-umflarea fetei,
-mâinilor,
-picioarelor si
-cresterea brusca în greutate.

! LUNILE DE SARCINĂ !
Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4Luna 5Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 | Luna 9 | Luna 10.

Dr. Ludmila Ciocîrla