Luna a sasea. Alimentatia corecta la gravida

Luna a sasea (saptamana 21-24)
ALIMENTATIA CORECTA

DEZVOLTAREA COPILULUI LA 6 LUNI
·    La sfârsitul acestei luni, fatul va avea aproximativ 30 cm si greutatea 400-600 gr. Cresc mâinile, parul si unghiile, încep a se forma mugurii dentari, se dezvolta reflexul de a apuca.
·    Simtiti bine miscarile copilului. El începe a deschide ochisorii si a reactiona la lumina, începe a simti gustul atunci când înghite lichidul amniotic.
·    Începând cu aceasta vârsta, copilul nu numai ca aude, ci si poate recepta sunetele. El poate reactiona la înaltimea sunetului si ritmul melodiei. Ascultarea muzicii de catre copilasul intrauterin este o sansa unica de a influenta dezvoltarea intelectuala si muzicala a copilului dvs. Se recomanda în special simfoniile. In afara de muzica, e de dorit ca atât mama, cât si tatal sa mângâie abdomenul si sa vorbeasca gingas sau sa-i cânte bebelusului.

CE TREBUIE SA FACETI PENTRU A AVEA O ALIMENTATIE SANATOASA?
Vechea idee conform careia viitoarea mama trebuie sa manânce „pentru doi" nu mai este considerata valabila. Acum, se considera ca este mult mai importanta calitatea alimentatiei, nu cantitatea de alimente pe care o consumati. O alimentatie corecta contribuie la sanatatea dumneavoastra si furnizeaza elementele nutritive necesare copilului pentru o buna crestere si dezvoltare intrauterina.
E rau daca alimentatia în timpul sarcinii a fost insuficienta, dar nu e deloc bine daca a fost în surplus.
Nu încercati sa slabiti în timpul sarcinii. E normal daca adaosul în greutate pe tot parcursul sarcinii va fi 8-12 kg.

Analizati-va alimentatia. Daca dieta dumneavoastra zilnica contine câte ceva din fiecare primele patru grupe alimentare enumerate mai jos, înseamna ca aveti o alimentatie sanatoasa.

Daca e vorba de alimentele din grupele alimentare 4 si 5, modificati dieta si folositi mai multe alimente din primele doua grupe.

1. Cartofi, pâine, orez si fulgi de cereale
Aceste alimente va pot oferi zilnic toata energia de care aveti nevoie; nu îngrasa decât daca sunt gatite sau servite cu grasimi; în plus, sunt o buna sursa de proteine, vitamine si substante minerale.

Pâinea integrala si fulgii de cereale contin fibre vegetale, care contribuie la prevenirea constipatiei si a altor tulburari intestinale. Cartofii sunt o excelenta sursa de vitamina C (mai ales daca pot fi gatiti în coaja) si ajuta la prevenirea anemiei. De aceea, aceste alimente trebuie sa constituie elementul principal al meselor zilnice ale femeilor gravide.

2. Legume, zarzavaturi si fructe
Legumele, zarzavaturile si fructele sunt principala sursa de substante minerale si vitamine. Daca aveti posibilitatea, cel mai bine e sa mâncati legume si zarzavaturi din gradina proprie.
Pentru evolutia normala a sarcinii si prevenirea unor complicatii a sarcinii, e bine sa mâncati zilnic legume si fructe

3. Carne, peste, oua, leguminoase
Organismul gravidei are nevoie de grasimi în cantitati mici. Excesul de grasimi ce se gasesc, în primul rând, în carnea de vaca, de porc si de oaie sau în diferite produse preparate din aceste feluri de carne si din grasimea lor, cum sunt cârnatii, placintele cu carne, hamburgherii etc. poate duce la boli ale arterelor coroniene si obezitate. Grasimile ce se gasesc în carnea de peste, pui, curcan, rata, în oua, fasole, seminte de floarea soarelui si în produsele care le contin prezinta mai putine riscuri, dar în cantitati mari toate grasimile pot duce la îngrasare, cu riscurile mentionate. Asadar, în loc de carne grasa ori slanina, folositi carne slaba, peste. De asemeni, încercati sa nu puneti grasimi în supe sau ciorbe si evitati prajitul. Ca regula generala: Cu cît mai putine grasimi folositi în alimente, cu atât e mai bine pentru sanatatea dvs. si a copilului.

4. Lapte si produse lactate
Laptele, brânza, smântâna si iaurtul sunt surse valoroase de proteine, vitamine si substante minerale, dar, în acelasi timp, au un continut ridicat de grasimi animale. Laptele si produsele lactate pot fi de folos femeilor gravide cu conditia sa fie consumate cu cumpatare. E bine sa folositi lapte degresat si smântâna cu un continut scazut de grasime.

5. Grasimi, uleiuri si zahar
Încercati sa reduceti grasimile din mâncarea ce o folositi. E preferabil sa preparati mâncarea prin fierbere, pe gratar sau în cuptor, fara sa adaugati grasimi sau uleiuri, încercati sa reduceti toate dulciurile - zaharul nu are nici o valoare nutritiva, îngrasa si provoaca aparitia cariilor dentare. Asadar, cu cît consumati mai putine grasimi si dulciuri, cu atît e mai bine pentru sanatatea dvs. si a copilului.

REGULILE DE BAZA PENTRU A AVEA O ALIMENTATIE SANATOASA

Alimentati-va corect
·    Alegeti o dieta variata. Folositi în ratia zilnica alimente variate ce contin substante nutritive si vitamine: brânza, lapte, iaurt (contin calciu, proteine), legume si fructe (contin vitamina C, fibre, acid folic), carne si peste (contin proteine, fier), pâine, paste din faina de grâu integrala (contin proteine, fibre, acid folic).

·    Beti îndeajuns apa si sucuri. Consumul suficient de lichide în timpul sarcinii este esential pentru functionarea normala a rinichilor si evitarea constipatiei.

·    Mâncati numai alimente proaspat gatite. Bucatele «statute» ar putea contine bacterii care pot ajunge la copil amenintându-i viata.

·    Evitati alimentele conservate. Alimentele conservate, de obicei, au adaos de zahar si sare, iar o mare parte dintre ele contin multa grasime, conservanti, mirodenii si coloranti.

·    Nu consumati alimente cu termenul de valabilitate depasit.

·    Daca reîncalziti mâncarea, tineti-o pe foc pâna da în clocot. Pastrati carnea cruda într-un compartiment separat al frigiderului.

·    Trebuie sa acordati o atentie speciala igienei în prepararea bucatelor, pentru a evita contaminarea cu bacterii si toxine.

·    Se recomanda evitarea brânzeturilor moi din lapte nepasteurizat. Nu consumati carne sau oua crude sau insuficient prelucrate termic.

·    Spalati foarte bine fructele, legumele si zarzavaturile - pentru a evita riscurile ce le prezinta legumele contaminate cu substante chimice sau pesticide.

·    Evitati pe cât e posibil sarea în mâncare – astfel reduceti riscul de hipertensiune.

·    Abuzul de cafea si de alte bauturi ce contin cofeina (ceai, coca-cola), poate sa se rasfrânga negativ asupra evolutiei sarcinii: provoca hipertensiune arteriala, favoriza anemia si nasterea unui copil cu masa mica.

·    Daca va alimentati insuficient sau aveti anemie, puteti folosi complexe polivitaminice special adaptate pentru gravide.

! LUNILE DE SARCINĂ !
Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4Luna 5Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 | Luna 9 | Luna 10.

Dr. Ludmila Ciocîrla