Luna a saptea. Sarcina cu risc inalt

Luna a saptea
SARCINA CU RISC ÎNALT

DEZVOLTAREA COPILULUI LA SAPTE LUNI
·    Greutatea copilului atinge l kg, iar lungimea -35 cm. Corpul lui se acopera cu perisori subtiri si moi.
Se dezvolta plamânii.
Creierul începe sa functioneze la un nivel mai înalt, ceea ce îi permite sa reactioneze la mediul înconjurator. Ochisorii lui deslusesc lumina, iar auzul este într-atât de dezvoltat încât îi permite sa se obisnuiasca cu glasul dvs. si îl va recunoaste când se va naste.
·    Copilasul mai mult doarme. Atunci când e treaz poate suge degetul mare, deschide si închide ochii, se întoarce si da din picioruse. Puteti simti foarte bine aceste miscari.
·    Obositi mai repede. Daca umblati mult, pot aparea edeme (umflătură nedureroasă rezultată prin acumulare de lichid seros în țesuturi.) în regiunea gleznelor.

SUPRAVEGHEREA MEDICALA A GRAVIDELOR CU RISC
Majoritatea sarcinilor evolueaza normal si fara complicatii, dar exista situatii care îl determina pe medic sa considere ca exista un risc crescut de aparitie a complicatiilor. O atentie deosebita trebuie acordata situatiilor care cer o supraveghere activa pe perioada sarcinii.

Diagnosticul, prevenirea si tratamentul precoce al complicatiilor sarcinii poate reduce substantial riscurile pentru sanatatea dvs. si a copilului pe care îl purtati.

Anemia
Multe femei prezinta o anemie usoara înca înainte de a fi însarcinate, aceasta datorându-se unei insuficiente de fier, care se poate agrava în timpul sarcinii.
încercati sa preveniti aceasta situatie consumând alimente bogate în fier (carne, legume, zarzavaturi si fructe). Medicul va poate prescrie si supliment de fier. E bine sa folositi si complexe polivitaminice.

Diabetul
Circa 1,0% din femeile de vârsta fertila sufera de diabet zaharat. Daca aveti diabet, este foarte important sa fiti sub supraveghere medicala pe tot parcursul sarcinii.
Diabetul necontrolat în timpul sarcinii poate duce la: hipertensiune, infectii, hemoragii în timpul nasterii, nasterea unui copil cu masa corpului mare etc. Diagnosticul diabetului poate fi stabilit prin evaluarea glucozei în urina si în sânge.
Este absolut necesar ca nivelul zaharului din sânge sa ramâna stabil: pentru aceasta medicul va poate indica administrarea insulinei, iar dumneavoastra va trebui sa respectati dieta: micsorati consumul de grasimi, uleiuri si zahar în ratia zilnica.

Hipertensiunea
Aceasta este una din cele mai grave complicatii ale sarcinii. Semnele acestei complicatii sunt:
- cresterea tensiunii arteriale peste 140/90,
 - edeme pe picioare si mâini,
- aparitia proteinei în urina.

Hipertensiunea netratata poate afecta grav sanatatea femeii: se deregleaza functia tuturor organelor si sistemelor, pot aparea convulsii si pericolul pentru viata dvs. Fatul de asemeni sufera din cauza hipertensiunii si poate deceda chiar înainte de nastere. Medicul vă va indica tratamentul cuvenit. E necesar sa folositi o dieta cu continut minim de sare. Daca semnele hipertensiunii sunt severe, vi se poate recomanda sa fiti spitalizata pentru tratament de stationar.

Incompetenta cervicala
La o sarcina normala colul uterin ramâne închis pâna la nastere, în unele cazuri, mai ales daca ati avut avorturi în trecut, colul uterin se poate dilata si duce la un avort spontan sau la un travaliu prematur.
Medicul v-ar putea recomanda o interventie chirurgicala prin care se sutureaza colul pentru a-l mentine închis.
Spre sfârsitul sarcinii sau când se declanseaza travaliul, firele se scot.

Mamele cu apartenenta RH-negativ
Înca la prima consultatie e bine sa vi se determine grupa de sânge si RH-apartenenta. Cam 15,0 % din femei sunt de apartenenta Rh-negativa, si daca va numarati printre ele puteti avea probleme în timpul sarcinii, daca dati viata unui bebelus cu apartenenta Rh-pozitiva.
În organismul dvs. pot aparea anticorpi care pot afecta eritrocitele bebelusului. Este important ca dupa nastere sa efectuati administrarea antirezus globulinei, care ar preveni riscurile pentru sarcinile ulterioare.

CE E DIAGNOSTICUL PRENATAL?
Diagnosticul prenatal are ca scop estimarea riscului de a avea un copil cu o maladie ereditara sau cu o malformatie congenitala. Este important sa efectuati un diagnostic prenatal daca:
·    Aveti o maladie ereditara. Aveti copii sau rude cu retard mintal sau alte forme de retinere în dezvoltare.
·    Ati avut în trecut avorturi spontane, nasteri premature, moarte antenatala a fatului, ati nascut un copil cu anomalie congenitala.
·    Aveti o vârsta ce depaseste 35 de ani.
·    Ati fost expusa actiunii unor factori ai mediului ambiant ce au o actiune nefavorabila asupra sarcinii (substante chimice, radiatie). Ati fost bolnava de maladii infectioase. Ati folosit medicamente în timpul sarcinii.
·    Aveti factori de risc ai modului de viata: fumati, consumati alcool, ati fost infectata de o maladie cu transmitere sexuala.
Daca aveti macar unul din factorii de risc expusi mai sus, e bine sa consultati geneticianul si sa efectuati unele teste suplimentare care ar stabili daca sarcina evolueaza normal.

Ecografia
Pentru detectarea anomaliilor congenitale ale fatului e preferabil ca ecografia sa fie efectuata în perioada de 16-21 saptamâni. Examenul dureaza doar 5-10 minute, e fara riscuri si nu doare.

! LUNILE DE SARCINĂ !
Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4Luna 5Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 | Luna 9 | Luna 10.

Dr. Ludmila Ciocîrla