Luna a zecea. Despre nastere

 Luna a zecea (saptamana 37-40)
DESPRE NASTERE

DEZVOLTAREA COPILULUI LA ZECE LUNI
·    Pe parcursul ultimelor patru saptamâni, copilul creste si adauga în greutate mai repede; el se maturizeaza, pregatindu-se pentru viata în afara uterului. Pâna la declansarea nasterii, copilul are o talie medie de 50 centimetri si cântareste înjur de 3500 grame.

·    Copilul se situeaza cu capul înainte; capul se „angajeaza" la intrarea în bazinul mic pelvian, gata pentru nastere. Este posibil ca în aceasta perioada sa aveti o senzatie de usurare datorita faptului ca scade presiunea asupra toracelui si abdomenului; respiratia nu va mai este îngreuiata si nu mai aveti senzatia de disconfort.

·    La declansarea nasterii, de la 2,0% pâna la 4,0% din copii sunt situati cu picioarele sau cu fesele înainte.

CÂND TREBUIE SA VA SPITALIZATI
Momentul în care trebuie sa va spitalizati depinde de simptoamele pe care le aveti, de sfaturile pe care le-ati primit în timpul consulturilor prenatale, de cât de îngrijorata sunteti în legatura cu nasterea, de cât de usor si repede puteti ajunge la spital.

Deplasati-va la spital daca au aparut semne de nastere. Puteti recunoaste începerea nasterii dupa prezenţa a cel putin unuia din urmatoarele trei semne de baza:

SEMNE CARE ANUNŢĂ ÎNCEPREA SARCINII
1)   Eliminarea de mucus cervical, înainte de nastere puteti observa o secretie vaginala mai abundenta. Mucusul care se elimina este de fapt bariera mucoasa care a protejat intrarea în canalul cervical pe tot parcursul sarcinii. Eliminarea acestui „dop" de mucus arata ca colul uterin începe sa se dilate. Mucusul eliminat poate fi roz sau cu striuri sangvinolente.

2)   Ruperea membranelor amniotice. Ruperea membranelor si eliminarea lichidului amniotic înseamna ca stratul protector din jurul copilului se micsoreaza. În functie de marimea rupturii, lichidul amniotic se poate elimina treptat sau simultan. De multe ori ruperea membranelor este primul semn de începere a nasterii.

3)   Aparitia contractiilor uterine. Pentru multe femei, începerea nasterii este marcata de aparitia contractiilor uterine.

La început le puteti simti ca pe niste crampe menstruale sau ca pe o senzatie de tensiune în abdomenul inferior, care se extind catre zona lombara. Treptat, contractiile sunt tot mai intense si se repeta la intervale regulate de timp.

SPITALIZAREA ÎN MATERNITATE
La spitalizare, medicul va va examina si va stabili cât de dilatat este colul uterin. Vi se va masura temperatura, pulsul si tensiunea arteriala. Veti fi întrebata despre mersul sarcinii si semnele de începere a nasterii.

SUPRAVEGHEREA ÎN TIMPUL NASTERII
Medicul sau moasa vor asculta bataile cordului copilului la intervale regulate de timp, în dependenta de starea lui. Se foloseste un stetoscop fetal special, care se aplica pe abdomenul mamei.
Periodic, de asemenea se va efectua examenul obstetrical pentru evaluarea deschiderii colului uterin.

FAZELE NASTERII
Prima nastere dureaza în medie cam 12-14 ore. Urmatoarele nasteri sunt în general mai scurte.

Prima faza a nasterii
Este cea mai lunga faza. Dureaza în general 6-10 ore. Începe o data cu deschiderea colului uterin si se sfârseste în momentul cînd colul este complet deschis si gata pentru nasterea copilului. In prima parte a acestei faze au loc contractii de scurta durata, la fiecare 15-20 de minute. Contractiile coincid cu subtierea si dilatarea colului. Pe masura ce aceasta prima faza progreseaza, contractiile devin mai frecvente si mai intense.
Daca nu aveti motive speciale sa stati la pat, încercati sa fiti cât mai activa.
Plimbarea va face foarte bine, pentru ca ajuta coborârea copilului.
Încercati sa va gasiti cele mai confortabile pozitii. Aceasta poate include statul în sezut cu sprijinirea de spatarul scaunului, sau statul în genunchi cu bratele în repaus, sprijinite pe o perna. Practicati exercitiile de relaxare si de respiratie pe care le-ati învatat.

Pe masura ce nasterea avanseaza, puteti avea greata si stare de rau general.
Se pot administra calmante ale durerilor pe cale injectabila. Multe dintre aceste calmante produc ameteala si sedeaza copilul. Ele nu se folosesc în general în fazele târzii ale nasterii.

Multe mame se simt mai bine daca folosesc din când în când masca de oxigen. Ea poate fi folosita pe tot parcursul nasterii.

Faza a doua a nasterii
Faza a doua începe în momentul în care colul este complet dilatat si se termina cu nasterea copilului. Aceasta faza dureaza de obicei 0,5-1 ora. Acum trebuie sa va scremeti pentru a expulza copilul prin canalul pelvian.
Veti fi încurajata sa va scremeti la fiecare contractie, încercati sa va relaxati între contractii. Poate ca veti avea nevoie de o perineotomie. Aceasta incizie va fi suturata dupa nastere, folosind un anestetic local.

În momentul în care copilul este pe cale sa se nasca, capul lui apare în fanta genitala. Veti fi probabil rugata sa nu fortati când capul este ghidat spre iesire.
Copilul se va roti în asa fel încât sa se nasca un umar si apoi celalalt. Restul corpului iese usor, iar cordonul ombilical este sectionat si pansat.

Faza a treia a nasterii
Faza finala a nasterii începe dupa nasterea copilului si se termina cu degajarea completa a placentei. Este cea mai scurta faza: în general nu dureaza mai mult de o jumatate de ora.
Moasa va supraveghea cu atentie decolarea si degajarea placentei.
Pozitiile pentru travaliu în afara patului le poti vedea în articolele următoare.

! LUNILE DE SARCINĂ !
Luna 1 | Luna 2 | Luna 3 | Luna 4Luna 5Luna 6 | Luna 7 | Luna 8 | Luna 9 | Luna 10.

Dr. Ludmila Ciocîrla