Ingrijirea postnatala. Dupa nastere

Îngrijirea postnatala
Dupa nastere veti fi sub supravegherea atenta a medicului, care va controla daca totul este bine. Vi se va masura temperatura, pulsul, tensiunea arteriala, va aprecia starea uterului si caracterul lochiilor. Veti fi întrebata daca nu aveti probleme cu urinatul si daca ati avut scaun.
Durata spitalizarii dumneavoastra depinde de caracterul nasterii si optiunea dumneavoastra. Daca ati avut o nastere pe cale naturala fara complicatii, veti putea pleca acasa dupa trei-patru zile. Daca ati avut o operatie cezariana, veti sta în spital mai mult - cel putin sapte zile.
Daca copilul s-a nascut cu diferite devieri în starea sanatatii sau prematur, va trebui sa va aflati în maternitate pâna la ameliorarea starii sanatatii lui.

ÎNGRIJIREA ÎN PERIOADA DE LAUZIE
Lochiile
Dupa nastere, veti avea eliminari sangvinolente din uter, numite lochii. În primele zile, ele pot fi la fel de abundente ca o menstruatie. Dupa l0 -14 zile, ele se micsoreaza substantial pâna la disparitie. Adresati-va medicului daca, în aceasta perioada, aveti o sângerare abundenta cu cheaguri sau lochiile capata un miros neplacut.

Disconfort în timpul urinarii
In primele zile dupa nastere puteti simti nevoia sa urinati des. Daca aveti dificultati (dureri, usturimi), semnalati-le medicului sau moasei.

Constipatiile
Constipatia poate fi o problema, mai ales daca aveti dureri din cauza
hemoroizilor sau daca ati suportat o perineotomie. Beti multe lichide.

Mâncati fructe, legume, pâine din faina integrala, cereale. Puteti folosi un laxativ usor.

Durerile perineale
Timp de câteva zile dupa o nastere pe cale naturala veti avea dureri usoare în regiunea perineala. Daca vi s-a facut o perineotomie, durerile locale pot fi mai pronuntate. Consultati medicul sau moasa pentru diminuarea lor. Pentru a reduce durerile dupa epiziotomie:
·    asezati-va sprijinita pe doua perne separate;
·    practicati exercitii postnatale;
·    stati culcata pe o parte când alaptati;
·    aplicati local gheata pentru a reduce inflamatia.

Hemoroizii
Hemoroizii reprezinta o problema relativ frecventa în timpul sarcinii si imediat dupa nastere. Cu timpul, ei dispar. Este bine sa folositi pâna la disparitia completa unguente speciale. Pentru a reduce durerile, puteti aplica o punga cu gheata. Evitati constipatia si nu va scremeti când aveti scaun.

Durerile de spate
Durerile de spate sunt foarte frecvente în timpul sarcinii si de multe ori persista si dupa nastere.
·    Când alaptati, asezati-va comod, cu spatele bine sprijinit de speteaza scaunului sau de o perna.
·    Masa de înfasat trebuie sa fie suficient de înalta, pentru a nu va apleca tot timpul.
·    Când ridicati un obiect de pe jos, îndoiti genunchii - nu va aplecati din talie.
·    Verificati daca tineti spatele drept când va plimbati sau când sedeti.

1. Asezati-va cu picioarele îndoite si putin departate; bratele îndoite în fata dumneavoastra.
2. Expirati, împingând pelvisul înainte si lasati-va usor pe spate pâna ce simtiti muschii abdominali încordati. Stati asa cât puteti, fara efort, si respirati normal. Apoi inspirati si reveniti în pozitia asezat
3. Stati culcata pe spate, cu genunchii îndoiti si cu picioarele putin departate. Puneti mâinile pe coapse. Expirati si ridicati capul si umerii aplecându-va înainte pentru a atinge genunchii cu mâinile. Inspirati si relaxati-va.
    
Alimentatia
Dupa nastere veti pierde din greutate. Puteti pierde în jur de 8-10 kg în primele doua saptamâni. Desi probabil ca doriti sa reveniti rapid la silueta dinainte de sarcina, perioada postnatala precoce nu este cea mai buna perioada pentru a tine o dieta.
Daca veti avea o dieta echilibrata, asemanatoare celei care vi s-a recomandat în timpul sarcinii, dupa nastere veti reveni la greutatea dumneavoastra obisnuita în sase - opt saptamâni. Daca faceti exercitii fizice în mod regulat, ele va vor ajuta sa va recapatati tonusul muscular si un abdomen suplu.

Oboseala
Îngrijirea unui nou-nascut poate fi extrem de obositoare. Noptile nedormite, schimbarea obiceiurilor si a programului zilnic pot duce la senzatia de extenuare.
    
Odihniti-va cât mai mult. Daca copilul doarme, puteti si dvs. sa dormiti cu el. Rugati sotul, rudele sau prietenii sa va ajute în ale casei. Nu uitati sa gasiti timp pentru odihna si distractie. Evitati alcoolul si fumatul.

Exercitii postnatale
Încercati sa va gasiti zilnic putin timp pentru exercitii pentru refacerea musculaturii pelviene si a celei abdominale.

Revenirea menstruatiilor
Menstruatiile pot reveni începând cu a patra saptamâna dupa nastere. Daca alaptati, se poate ca menstruatiile sa revina abia dupa întarcarea copilului, desi aceasta nu este o regula.

Reluarea activitatii sexuale
Este bine daca asteptati sa se vindece leziunile vaginale si cele
postperineotomice. În general, nu dureaza mai mult de sase - sapte saptamâni; dar daca perineul este înca dureros, probabil ca veti amâna reluarea activitatii sexuale pentru înca câteva saptamâni.
Primul contact sexual dupa nastere trebuie sa fie extrem de blând. Daca aveti dureri, puteti folosi o crema lubrifianta.
Daca continuati sa aveti dureri, cereti sfatul medicului.
In aceasta prima perioada puteti constata ca aveti un libidou scazut. Acest lucru, pe lânga disconfortul fizic, se datoreaza si tensiunii psihice si emotionale prin care treceti într-o perioada când încercati sa va adaptati la viata împreuna cu noul copilas. Este foarte important sa discutati cu sotul dumneavoastra despre aceste probleme, pentru a nu-i crea un sentiment de respingere.

Contraceptia dupa nastere
Probabil, în urmatorii 2 ani dupa nastere nu va veti dori un alt copil. Este important sa decideti ce metoda de contraceptie veti folosi. Dupa nastere apare o perioada de sterilitate temporara, însa durata ei este destul de variata. Daca femeia nu alapteaza copilul, ea poate dura pâna la 6 saptamâni, iar dacă
alapteaza, ea se prelungeste pâna la 6 luni.
Alimentarea la sân va va proteja împotriva sarcinii nedorite în primele 6 luni dupa nastere daca:
·    alimentati copilul numai la sân, si nu mai rar de 8-10 ori în 24 ore;
·    nu a reaparut menstruatia.
Daca nu se respecta macar una din aceste doua conditii, puteti purcede gravida, în acest caz este necesar sa folositi una din urmatoarele metode de contraceptie:
·    metodele de bariera, cum ar fi prezervativul, care ofera protectie si contra maladiilor cu transmitere sexuala
·    contraceptivele bazate pe progestageni (pastile ce nu sunt contraindicate pentru femeile ce alapteaza la sân)
·    dispozitivele intrauterine
·    sterilizarea chirurgicala voluntara.
Adresati-va medicului de familie, moasei sau specialistului în planificarea familiala pentru a alege o metoda de contraceptie potrivita.
   Dr. Ludmila Ciocîrla